(FOTO) Volodimir Zelenski v Beli hiši. Obisk dokazuje, da je položaj zaradi ameriške pomoči pod nadzorom, je povedal

STA, Va
21.12.2022 21:06

Predsednika Ukrajine je sprejel ameriški predsednik Joe Biden skupaj s prvo damo Jill Biden, ponoči po našem času bo nagovoril kongres. Del novega svežnja ameriške oborožitve za Kijev je tudi sistem zračne obrambe Patriot.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tiskovna konferenca dveh predsednikov. 
Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je prispel v ZDA, na svoj prvi obisk v tujini od začetka ruske invazije na njegovo državo v začetku letošnjega leta. V Beli hiši se je srečal z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom in prvo damo Jill Biden. Predsednik ZDA je ob tej priložnosti naznanil nov paket vojaške pomoči Ukrajini v vrednosti 1,85 milijarde dolarjev.

Reuters

Del novega svežnja oborožitve za Kijev je tudi sistem zračne obrambe Patriot, s katerim bo Ukrajina okrepila obrambo svojega zračnega prostora pred ruskimi raketnimi napadi.

Reuters
EPA

Zelenski, ki tudi med uradnim obiskom nosi vojaško uniformo, bo predvidoma na skupni seji obeh domov nagovoril kongres v Washingtonu. Njegov nagovor v kongresu, kjer je julija že bila njegova žena Olena Zelenski, bo po napovedih v četrtek ob 1.30 po srednjeevropskem času.

Ob prihodu Zelenskega je pred vrati v Belo hišo stala častna straža, ko sta ga pozdravila Biden in prva dama ZDA Jill Biden. Vsi skupaj so se po rdeči preprogi z ameriškimi in ukrajinskimi zastavami ob straneh nemudoma umaknili v Belo hišo na pogovore in niso odgovarjali na vprašanja novinarjev.

Reuters
Reuters

Krajše izjave so sledile med fotografiranjem pred začetkom pogovorov za zaprtimi vrati. Biden je izrazil veselje, da je Zelenskemu uspelo priti na obisk. Glede Rusije je dejal, da skuša predsednik Vladimir Putin uporabiti zimo kot orožje in zato krepi napade na civiliste. Omenil je tudi, da je bil Zelenski imenovan za osebnost leta revije Time, in zagotovil, da bodo ZDA podpirale Ukrajino v prizadevanjih za pravičen mir.

Reuters

Zelenski je dejal, da je želel priti v ZDA že prej, vendar zaradi težkega položaja ni mogel. Dejstvo, da je zdaj le prišel, je po njegovih besedah dokaz, da je položaj zaradi ameriške pomoči pod nadzorom. Z bojišča v Bahmutu, ki ga je obiskal pred potjo v ZDA, je Bidnu prenesel hvaležnost poveljnika ameriškega raketnega sistema Himars, s katerim se Ukrajinci učinkovito branijo pred ruskimi napadi iz zraka. Poveljnik, ki ga je predsednik Ukrajine poimenoval kot Pavla, je svoje državno odlikovanje predal Zelenskemu in mu naročil naj ga izroči "zelo pogumnemu Bidnu", ki da je pomagal rešiti veliko življenj. Biden je dejal, da darilo ceni, čeprav si ga ne zasluži.

Zelenski je v svojem imenu in imenu Ukrajincev izrazil hvaležnost za vso pomoč ZDA. Zahvalil se je Bidnu, kongresu in navadnim Američanom. Predsednika nista odgovarjala na vprašanja, to sta prihranila za poznejšo skupno novinarsko konferenco.

Volodimir Zelenski in Joe Biden
REUTERS

Ppred prihodom Zelenskega je State Department sporočil, da sproščajo še milijardo dolarjev vojaške pomoči iz že odobrenih sredstev v zveznem proračunu, 850 milijonov vredno vojaško pomoč pa je odobril tudi Pentagon. Državni sekretar Antony Blinken je sporočil, da se je s tem vrednost ameriške vojaške pomoči Ukrajini od nastopa Bidnove vlade povečala na 21,9 milijarde dolarjev.

"Tokratna pomoč prvič vključuje sisteme zračne obrambe Patriot, ki so sposobni veliko bolj učinkovite sestrelitve manevrirnih raketnih izstrelkov, balističnih raket kratkega dosega in zračnih plovil, kot sistemi, ki smo jih zagotovili doslej," je sporočil Blinken.

Reuters

Zelenski je med potjo v Washington objavil, da je namen njegovega prvega znanega potovanja v tujino od začetka ruskega napada na Ukrajino okrepiti  odpornost in obrambne zmogljivosti Ukrajine ter pogovor o sodelovanju z ZDA.

Da bodo nove dobave orožja Ukrajini le poslabšale konflikt, je ob najavi obiska Zelenskega v ZDA posvaril tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta