Greta Thunberg kot idealna tarča spletne gonje: S čim si je zaslužila gnojnico, ki jo zlivajo nanjo?

Klara Širovnik Klara Širovnik
21.08.2019 12:38

"Greta nima pojma ne o fiziki, ne o meteorologiji, ne o klimatologiji, a bo sodelovala na veliki klimatski konferenci," je le eden od spletnih očitkov, ki so v zadnjem času zadeli mlado aktivistko Greto Thunberg. Da ni usposobljena, da jo nadzira levičarska politika, pišejo kritiki. "Kateri normalni odrasli bo sledil temu noremu najstniškemu maršu?" se sprašujejo drugi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Greta Thunberg
Reuters

Da je vprašanje spletnega pregona Grete Thunberg - tudi v slovenskem prostoru - neločljivo povezano s politiko, ponazarja že naslednji tvit: "Z najstnico teoretično ni nič narobe. Problem je, ker se je malodane ves levo usmerjeni svet 'spustil na njen nivo'. In dovoli, da 'strici iz ozadja' manipulirajo z njimi, četudi so odrasle osebe. Zadnji čas bi bil, da se prične reševati svet! A najprej tam, kjer je kaos!"

Potovanje z jadrnico je sporočilo za "male" in "velike"

Je Greta zlagana Antigona? Igra žrtev, morda herojko? Omladič pravi, da nikakor. "To je pač akcija, medijsko-aktivistični projekt. Ni ona neka herojska Greta, ki z ladjo potuje zato, da bi rešila svet. Gre za aktivizem," izpostavlja in dodaja, da je po njegovem mnenju sporočilo take poteze nadvse učinkovito. V prvi vrsti s svojim dejanjem javnosti sporoča, da je potovanje z letali nevzdržno, okolje ga v prihodnje ne bo moglo prenesti. "Drugo sporočilo, ki je na nek način še bolj pomembno, pa je to, da Greta s tem potovanjem sporoča vsej množici diplomatov in aktivistov, ki se enkrat letno zberejo na drugi strani sveta, da tam niso zgolj zaradi lepega, zaradi svoje funkcije. Češ, dajte se tudi osebno angažirati, vi imajo pred sabo nalogo, dajte vso svoje bitje v nekaj takega. Stvar je tako resna, da morate v to vlogo vložiti vso svojo človeškost," je prepričan Omladič. Na drugi strani Greta nima nerealnih pričakovanj - pred potovanjem je celo dejala, da se zaveda, da ekološka potovanja, na kakršno je odrinila ona, na vsakdanji ravni (še) niso uresničljiva.
{twitter}https://twitter.com/SBSNews/status/1161494270962032640{/twitter}
Ker Greta v veliki meri cilja tudi na politiko, po Omladičevih besedah predstavlja "idealno tarčo" za zlivanje gnojnice. Ljudje, ki se ob njenem nastopu čutijo ogrožene, seveda delujejo tudi pri nas. Pa naj bodo to politiki ali čisto običajni državljani. "Grobo rečeno, to so belopolti moški srednjih let, ki niso pripravljeni spremeniti svojega življenjskega sloga in ki pod pojmom svoboda razumejo vse, kar se jim mota po glavi. Češ, nihče mi ne bo govoril, da moram spremeniti svoje navade. Tega mi ne bo govorila ženska, še najmanj pa ena smrklja," misli Gretinih nasprotnikov povzema Omladič. 

Greta ni gibanje

Omladič je prepričan, da je gnev, ki se trenutno zgrinja nad mlado aktivistko, logična posledica razvoja podnebnega gibanja. "Gibanje je v vzhodni Evropi prišlo do točke razvoja, v kateri potrebuje nek obraz," pravi.
Greta je za novi obraz po njegovih razmišljanjih kot naročena - je ženska in predstavnica mlade generacije. A to ne bo dovolj. "Jasno pa je, da se tukaj stvar ne konča, gibanje potrebuje še druge obraze. Nekoga iz manj razvitih neevropskih držav, obraz nekoga iz delavskega razreda in podobno." Čeprav je gibanje obča stvar, mora najti stik s konkretnim. "Greta ni gibanje, je pač obraz gibanja. Pojavili pa se bodo tudi drugi obrazi, morajo se," zaključuje analitik.
{twitter}https://twitter.com/NenadGlucks/status/1162327725492854784{/twitter}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta