Gruzija po poti Putinove Rusije

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
08.03.2023 18:31

Tudi v Gruziji bi radi sprejeli zakon o tujih agentih, ki ga v Rusiji že desetletje uporabljajo za zatiranje vsakršne opozicije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Protestniki z zastavami Gruzije in EU na ulicah Tbilisija
Reuters

Gruzija, ki naj bi bila zaradi spora glede Južne Abhazije in Osetije ter petdnevne vojne leta 2008 zakleta sovražnica Rusije, se glede totalitarističnih prijemov vse bolj zgleduje po svoji osovraženi veliki sosedi. Ne samo, da so zaradi domnevne zlorabe položaja strpali za rešetke dolgoletnega predsednika Mihaila Sakašvilija, ki trdi, da ga v zaporu skušajo zastrupiti in mu odrekajo zdravniško oskrbo, zdaj je gruzijski parlament v prvem branju potrdil zakon o preglednosti tujega vpliva, po katerem bi se morali nevladne organizacije in neodvisni mediji, ki se več kot 20-odstotno financirajo iz tujine, registrirati kot tuji agenti. Kaj je takšen zakon, ki je v Rusiji v veljavi že od leta 2012, prinesel opoziciji, je znano. Predsednik Vladimir Putin je ob pomoči servilnih sodišč ukinil praktično vse nevladne organizacije in redke neodvisne medije, vključno s časnikom Novaja Gazeta lanskega nobelovca za mir Dmitrija Muratova.

Na ulice glavnega mesta Tbilisija so se takoj po zasedanju parlamenta zgrnile množice. Protestniki so mahali z zastavami EU in vzklikali "Dol z ruskim zakonom". Izbruhnili so spopadi, pri čemer so protestniki na policiste metali molotovke, ti pa so med drugim uporabili vodne topove in solzivec. Pridržanih je bilo 66 demonstrantov, okoli 50 policistov pa je bilo poškodovanih. Opozicija je proteste napovedala za vsak dan, dokler predlog zakona ne bo umaknjen.

Drugi dan protestov so demonstranti poleg umika zakona zahtevali še izpustitetv aretiranih kolegov.
Reuters

Gruzijska predsednica Salome Zurabišvili, ki se mudi na obisku v ZDA, je v video sporočilu obsodila načrtovani zakon, ki je po njenem prepričanju nekaj, kar diktira Moskva. Dodala je še, da "Gruzija, ki svojo prihodnost vidi v Evropi, ne bo dovolila, da bi ji kdo vzel to prihodnost". Tudi kritiki opozarjajo, da se zakon zgleduje po ruski zakonodaji, z njim pa bi lahko stigmatizirali in zatrli gruzijsko civilno družbo in neodvisne medije. Mnogi se tudi bojijo, da bi zakon ogrozil prizadevanja Gruzije za članstvo v EU.

Do zakona je bil kritičen tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, opozoril je, da ta ni združljiv z vrednotami in standardi EU. Menil je še, da bi zakon v sedanji obliki lahko imel zastrašujoč učinek na civilno družbo in medijske organizacije. "Ta zakon ni združljiv z vrednotami in standardi EU. Je v nasprotju z zastavljenim ciljem Gruzije, da se pridruži EU, kar podpira velika večina gruzijskih državljanov. Njegovo dokončno sprejetje bi lahko imelo resne posledice za naše odnose," je dejal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta