Herson obiskal Putinov namestnik, ruska vojska v obrambnih položajih. Nemški predsednik: Svet vstopa v fazo spopada

M.R.
28.10.2022 13:58

Ruska vojska je v Hersonu zavzela obrambne položaje. Ukrajina trdi, da je sestrelila več kot 300 iranskih dronov, ki jih nad mesta pošilja ruska vojska.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ukrajinski vojak na območju regije Herson
EPA

Rusi z mobiliziranimi rezervisti krepijo svoje sile v okupirani regiji Herson zahodno od reke Dnepr, je v svojem najnovejšem poročilu obveščevalcev o stanju v Ukrajini zapisalo britansko obrambno ministrstvo. Pri tem dodaja, da gre za manjše število vojakov. 

V zadnjih šestih tednih so ruske sile na bojišču zavzele obrambne položaje, kar je verjetno posledica "drastičnega primanjkljaja ljudi" in tudi "slabše izurjenosti", še dodajajo britanski obveščevalci. 

"Tudi če Rusija uspe konsolidirati svoje dolgoročne obrambne linije v Ukrajini, bo ostala ranljiva. Če bo želela začeti ofenzivo, bo morala obnoviti kvalitetne, visoko mobilne strukture, ki so se sposobne dinamično odzvati na ukrajinske preboje in izvajati velike ofenzivne operacije," so zaključili. 

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je nagovoril državljane
Reuters

Herson obiskal pomemben Putinov sodelavec

Okupirano ukrajinsko mesto Herson je obiskal Sergej Kirijenko, namestnik ruskega predsednika Vladimirja Putina, sicer pa nekdanji šef ruske državne jedrske družbe Rosatom. V Hersonu si je ogledal tamkajšnjo trajektno pristanišče, ki je služilo evakuaciji civilistov iz mesta, je povedal proruski guverner okupiranega polotoka Krim Sergej Aksonov in dodal, da je evakuacija končana. 

Evakuacija prebivalcev Hersona
EPA

Kirijenko je eden najvišjih predstavnikov Kremlja, po poročanju ruskih virov se je srečal tudi z osebjem jedrske elektrarne Zaporožje, ki so jo že pred meseci okupirale ruske sile. 

Kitajska podpira Rusijo

Šef kitajske diplomacije Wang Yi je po pogovoru z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom dejal, da bo "Kitajska odločno podprla rusko stran pod vodstvom predsednika Vladimirja Putina". Kot je kitajsko zunanje ministrstvo zapisalo v sporočilu za javnost, je država pripravljena "obuditi odnose z Rusijo". "Kitajska podpira Putina pri poenotenju in vodenju ruskega naroda, pri obvladovanju težav, eliminaciji motenj in uresničevanju strateških razvojnih ciljev in nadaljnjem vzpostavljanju statusa Rusije kot velesile na mednarodnem prizorišču," je zapisano v sporočilu. 

Britanski časnik Guardian navaja besede analitika Matta Taita, ki je zapisal, da s takim tonom kitajska kaže precej večjo podporo Rusiji, kot jo je v preteklosti. To je bil sicer prvi pogovor med Lavorovom in Yijem po uvedbi sankcij proti Kitajski s strani ZDA. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta