Hrvaško sodišče: Thompson lahko na začetku pesmi vzklika ustaški pozdrav

M.R.
03.06.2020 18:37

Hrvaško visoko prekrškovno sodišče je danes odločilo, da ustaški pozdrav "Za dom spremni" na začetku pesmi "Bojna Čavoglave", ki jo izvaja hrvaški kotrnoverzni pevec Marko Perković Thompson, ne predstavlja prekrška proti javnemu redu in miru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Perković Thompson
Vedran Karuza

Odločitev je sprejel senat, v katerem je bilo 20 sodnikov, ki so večinsko odločili, da omenjeni pozdrav na začetku pesmi ne predstavlja prekrška. Danes sprejeto pravno mnenje, bo tako obvezujoče za vse sodnike omenjenega sodišča. 
Takšna odločitev pa nasprotuje številnim pravnomočnim odločitvam, ki jih je od leta 2015 pa do novembra lani sprejelo prav to visoko prekrškovno sodišče. Kaznovani so bili namreč številni, ki so javno vzklikali ustaški pozdrav. 
Junija lani je bil denarno kaznovan tudi pevec Mario Roso, ker je v Makarski zapel omenjeno Thompsonovo pesem, na začetku pa, tako kot izvirni avtor, vzklikal "Za dom spremni"
Sicer pa se je hrvaško ustavno sodišče že večkrat opredelilo o tem pozdravu in zavzelo stališče, da je v nasprotju s temeljnimi načeli hrvaške ustave.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta