(INFODEMIJA) Christian Elliot in njegovih 18 pomislekov o cepljenju

Andreja Kutin Lednik
31.05.2021 05:00
Razdelali smo trditve "strokovnjaka", ki te dni intenzivno krožijo po spletu. Samooklicani strokovnjak in motivator je v internetno vesolje poslal 18 razlogov, zakaj se ne cepiti, in postal internetna senzacija. Pri nas ga je prevedla Iniciativa slovenskih zdravnikov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Teorije dvoma dobivajo razmah predvsem na družbenih omrežjih.
Epa

Med spletnimi senzacijami raznih strokovnjakov, ki svarijo pred cepljenjem proti covidu-19, je med vidnejšimi zagotovo Christian Elliot, ki je kmalu zatem, ko ga je poobjavila proticepilska stran Roberta F. Keneddyja mlajšega Children's Health Defense, postal spletna senzacija z viralnim dosegom. A že pri hitrem pregledu 18 točk, v katerih nutricionist in motivator strne večino aktualnih proticepilskih teorij v nekakšen jagodni izbor, pokažejo njegove trditve več vrzeli.

​Proizvajalci in odgovornost

Proizvajalci cepiv ne nosijo odgovornosti za morebitne posledice cepljenja. Ne drži. V ZDA so z nacionalnim zakonom o poškodbah pri otroških cepivih zaradi številnih tožb na tem področju res ustanovil cepilno sodišče in vzpostavili poseben program za zaplete, povezane s cepljenjem, a to ne pomeni, da tožb in sankcij na tem področju ni, le institucija je druga.

Temačna zgodovina farmacevtskih družb. Delno drži. Nihče ne trdi, da so farmacevtske družbe poosebljeno dobro, v zgodovini je bilo dokazanih preveč zelo temnih praks in mnoge so zanje plačale zajetne odškodnine. Le da nikoli za cepiva. In čeprav Elliot trdi, da nad cepivi in farmacijo ni nadzora, je zanimivo, da je ameriški FDA zaznal tudi primere krvnih strdkov, ki se pojavijo v razmerju ena proti milijon, ter zahteval in spremljal obširne klinične študije cepiv. Res je, da Moderna doslej ni dala na tržišče še nobenega cepiva, je pa zato njihov partner Johnson & Johnson podjetje z bogato bero izkušenj.

Pospeševanje bolezni s protitelesi (antibody dependent enhancement - ADE). Ne drži. Ob milijonih cepljenih s covid cepivi ta pojav ni bil zaznan. ADE je bil po večini problem pri cepivih, ki ne sprožijo dovoljšnega imunskega odgovora in nikoli niso prišla v uporabo.

Raziskave in statistike

Vrzeli v podatkih in pomanjkanje dolgoročnih raziskav. Ne drži. Po milijonih apliciranih doz je vse več dokazov, da ta cepiva preprečujejo prenos in smrtnost, in vemo, da zaščita traja vsaj šest mesecev in verjetno veliko dlje. Vemo tudi, da je imunost, ki jo povzroča cepivo, verjetno močnejša od imunosti, ki je pridobljena po naravni okužbi. Medtem stotine milijonov odmerkov niso pokazale varnostnih signalov tudi pri posameznikih s posebnimi bolezenskimi stanji.

Danes imamo podatke o okoli 200 milijonih cepljenih. Seveda pa dolgoročnih raziskav ni, saj imamo cepiva proti covidu-19 šele razmeroma kratek čas. A proticepilska gibanja pravzaprav niso zadovoljna z nobenimi raziskavami, tudi ko gre za cepiva, ki jih poznamo in uporabljamo že zelo dolgo.

Cepljen še vedno lahko dobiš covid. Drži. In tega nihče ne skriva. Cepljenje ne zagotavlja 100-odstotne zaščite pred boleznijo, a nove raziskave kažejo, da preprečuje okužbe in znižuje tveganje prenosa z asimptomatskimi okužbami.

Elliot navaja še kopico dvomov o verodostojnosti statistik umrlih zaradi virusa in covid statistik nasploh, kar je pomembna taktika širjenja dvoma o učinkovitosti cepljenja, a za prav nobeno od teorij ne ponudi resnih dokazov. Zanimivo je, da je njegov manifest pri nas prevedla Iniciativa slovenskih zdravnikov, ki se ne podpisuje z imeni, si pa "prizadevamo za pluralnost strokovnih mnenj in izgradnjo oziroma povrnitev zaupanja med strokovno in splošno javnostjo".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta