(INTERVJU) Alberto Alemanno: Zakaj so letošnje evropske volitve tako pomembne? Prvič lahko zmagajo protisistemske sile

Bojan Brezigar Bojan Brezigar
13.04.2024 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alberto Alemanno, profesor evropskega prava: "Če bi Trump zmagal na volitvah, že vemo, da bo pritisnil na Ukrajino, da pristane na izgubo Krima in še dela ozemlja z namenom, da doseže mir."
Alberto Alemanno, profesor evropskega prava: "Če bi Trump zmagal na volitvah, že vemo, da bo pritisnil na Ukrajino, da pristane na izgubo Krima in še dela ozemlja z namenom, da doseže mir."
Bojan Brezigar
V nadaljevanju preberite:

- Alberto Alemanno je profesor evropskega prava na ugledni univerzi Jean Monnet v Parizu. Doma je iz Torina, študiral je v Italiji, Švici in ZDA. Velja za vodilno osebnost v razmišljanju o demokratizaciji Evropske unije, na forumu v Davosu je bil leta 2015 imenovan za vodilnega mladega globalnega liderja, njegove članke med drugim objavljajo Le Monde, Bloomberg in The Guardian, o njem med drugim pišejo New York Times, Financial Times in Economist. Predaval je na številnih univerzah v Evropi, ZDA in na Japonskem. Na forumu EU o temeljnih pravicah na Dunaju, ki je potekal v prvi polovici marca, je imel uvodni referat o politiki Evropske unije na področju človekovih pravic.

- "Tradicionalne stranke, Evropska ljudska stranka, socialisti in liberalci, niso bile sposobne, da bi ponudile vizijo Evropske unije, ki bi si bila sposobna zagotoviti široko soglasje javnosti v posameznih državah, in zato smo zdaj v težavah. Menimo, da je najverjetnejši scenarij, da bodo te tri stranke okrnjene, še vedno bodo imele večino."

- "Sedanja predsednica Ursula von der Leyen si je premislila glede prioritet evropske politike: govorila je, da je zelena prihodnost z znižanjem ravni ogljikovega dioksida v okolju temeljni cilj njene politike, šest mesecev pred volitvami pa si je premislila in sporočila, da ta Evropa ne sme biti zelena, mora biti rjava, torej, da moramo nadaljevati industrijsko politiko za obrambo."
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta