(INTERVJU) Fareed Taamallah, palestinski novinar: "Ko umirajo Palestinci, večine zahodnih medijev to ne zanima"

Klara Širovnik Klara Širovnik
13.05.2021 05:50
Po silovitih spopadih med Hamasom in Izraelom je Izrael razglasil izredne razmere v mestu Lod. V obstreljevanju Gaze je bilo v noči na sredo ubitih najmanj 36 Palestincev, med njimi deset otrok, najmanj 250 je ranjenih. O razmerah smo se pogovarjali s palestinskim novinarjem Fareedom Taamallahom, sicer nastanjenim v Ramali na okupiranem Zahodnem bregu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fareed Taamallah, palestinski novinar. 
Osebni arhiv

Nasilje Izraela nad Palestinci ni novost. Tudi organizacija Human Rights Watch je v začetku meseca objavila poročilo, v katerem je utemeljila, da izraelske politike predstavljajo apartheid, preganjanje in zločin proti človeštvu. Kako se počutite v tem bolečem ozračju? Kaj je sprožilo povečanje nasilja v zadnjih dneh?

Mislim, da gre za frustracijo, ki izvira iz kolektivnega spomina. V bistvu se je "nabiralo" skozi leta. Zdaj pa je čas, da ljudje sprostijo jezo, ki se kopičila in nakopičila. Kar vidimo, je eksplozija. Palestinci se čutijo močnejše in še bolj povezane - vsi za Zeleno črto, na Zahodnem bregu in v Gazi so se združili proti izraelski agresiji in okupaciji. Naša volja je zelo močna, saj čutimo, da imamo moč, da se zoperstavimo. Frustracija se je spreobrnila v upanje. Eno ljudstvo smo. Namen Izraela skozi zadnja leta pa je bil, da nas razdrobi v različne entitete. 

Gnev se je menda zaostril z dodatnimi omejitvami, ki jih je prinesel koronavirus. Že pred tem je segregacija sicer zelo visoka ...

Ja, seveda, a kot ugotavljate, se je dogajalo že prej. Predvsem s tako imenovanimi "checkpointi" (kontrolnimi točkami op. a.), ki obdajajo celotno območje in ki jih Palestinci le s težavo prečkamo. Celotna Palestina je razdeljena na kantone, ki so bili uvedeni z namenom politične in fizične razdelitve. Četudi geografsko nismo enotni, čutimo, da smo eno; skupni so nam problemi in želja po odporu. 

Gaza. 
EPA

Kako komentirate medijska navajanja, da so žrtve na obeh straneh - torej med Palestinci in Izraelci? 

Poglejte, ne morem se strinjati, da so žrtve na obeh straneh, ker med "stranema" obstaja velika in bistvena razlika: nesorazmerje moči. Gre torej za Palestince in izraelsko vojsko, ki je najbolj močna na Bližnjem vzhodu! Gaza pa je zelo mali košček zemlje med Izraelom in morjem, ki se v tem trenutku poskuša braniti, čeprav imajo tamkajšnji prebivalci zelo malo (doma narejenih) raket. S takim orožjem se le težko zoperstaviš izraelski vojski, ki ima letala in zmogljivo orožje! Prav tako je bilo doslej ubitih 50 ali 55 Palestincev - večina od navedenih je civilistov - obenem pa so umrli le trije ali štirje Izraelci, ki so povečini vojaki. Nemogoče je primerjati! Taka trditev je netočna! Kot novinar pa bi rad dodal še nekaj besed o zahodnih medijih: v zadnjem mesecu dni - ko so bili Palestinci evakuirani iz Jeruzalema - mediji niso temu pripisovali nobenega pomena, to so popolnoma ignorirali. Ko pa je Hamas na Izrael izstrelil raketo, so to nemudoma pokrivali, češ da je Hamas Izrael napadel iz danes na jutri, brez kakršnega koli razloga. Dogajanje se v zadnjih dneh spremlja zelo podrobno - to pa le zato, ker so umrli tudi na izraelski strani. Ko so žrtve Palestinci, večini mainstream medijev za to mar! Enostavno jim ni mar! A ko je ubit Izraelec, portretirajo, da so napadalci Palestinci. Celo terminologija, ki jo uporabljajo, je zavajajoča. Ko pišejo, da gre za vojno ali spopad, je to zavajajoče! To namreč ni spopad ali vojna med dvema vojskama - to je bolj odpor (resistance) Palestincev proti izraelski vojski. Mislim, da tako poročanje ni etično. Posledično tudi žrtve niso na obeh straneh - umrlo je 50 Palestincev in le nekaj Izraelcev, od katerih je večina vojakov. 

Pričakujete mednarodno pomoč ali vsaj podporo?

Ne, od uradnih mednarodnih vlad ne pričakujemo ničesar. Pričakujemo pa solidarnost ljudi. Vemo, da imamo po svetu veliko prijateljev - tudi v Sloveniji, v ostalih evropskih državah in v arabskih državah. Marsikdo podpira naš boj za svobodo in od teh posameznikov pričakujemo podporo pri naših ambicijah. Žalosti pa me, da so vsi začeli situacijo spremljati šele pred tremi dnevi, ko so začele leteti rakete. In zdaj se prikazuje, kot da smo mi okupatorji, Izraelci pa žrtve. Češ da smo mi teroristi, oni pa so ubogi. Čutim, da je tako poročanje netočno in neprofesionalno. Da slediš novinarski etiki, moraš povedati dejstva, ne pa dejstev zaobrniti. Družbeni mediji posledično v tem trenutku igrajo zelo veliko vlogo, saj kažejo resnično stanje na palestinskih ozemljih. 

EPA

Veliko Palestincev je bilo aretiranih tudi med vstajami v Jeruzalemu. Če so nas pretekle izkušnje kaj naučile, lahko rečemo, da ti posamezniki še dolgo ne bodo na prostosti. Izraelska vojska je ustavljala tudi avtobuse, ki so Palestince vozili v Al-Aqso. 

Ja, aretiranih je že stotine Palestincev in to se je dogajalo že pred spopadi s Hamasom. Celoten mesec ramadana - za muslimane je to dan posta, v skladu z našo religijo pa je, da v tem času zahajamo v mošejo Al-Aqsa - so Izraelci poskušali Palestince potiskati iz Jeruzalema in jim tudi preprečevali vstop. Sam živim v Ramali, ki leži okrog sedem kilometrov od Jeruzalema; vstop so mi prepovedali, zato v mošeji nisem smel moliti. Judom je na drugi strani dovoljeno vstopiti kadarkoli. Prepoved vstopa nas je frustrirala, počutili smo se kot zaporniki, boleče pa je tudi, da nam preprečujejo izvajanje religijskih običajev. Gre za načrtno etnično čiščenje.

Kaj si gre po dogodkih v teh dneh (in po tem, kar morda še prihaja) obetati v zvezi s cepljenjem Palestincev proti koronavirusu? 

Glede na mednarodno pravo je Izrael kot okupator teritorijev dolžan zaščititi in oskrbeti Palestince v času razhajanja virusa. Cepivo so, kot veste, dobavili, v cepljenju so tudi med najbolj uspešnimi; a cepili so samo svoje ljudi, nam pa dostop preprečujejo. Izmed Palestincev so dostop do odmerkov omogočili izključno tistim delavcem, ki delajo v Izraelu, to pa seveda zgolj zato, da ga ne bi širili med njimi. Ne gre za to, da jim bi bilo mar za nas. Ljudje, ki živijo na Zahodnem bregu in v Gazi, cepiva niso dobili. Izrael ima še ogromno neporabljenega cepiva, palestinske oblasti so odmerke želele odkupiti, a je izraelska vlada predlog zavrnila. Mimogrede - to je njihova mentaliteta; da na nas gledajo zviška in da nas razčlovečijo. Češ da si ne zaslužimo zdravstvene oskrbe, kot so je deležni ostali ljudje. Poskušajo nas slikati kot divjake, ki cepiva ne potrebujejo ali celo ne želijo; Izraelci pa so "vrhovni ljudje", ki morajo ostati zdravi, prav tako pa mora biti cepljen vsak, ki mednje stopi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta