Iphoni bodo "govorili" slovensko

Gregor Grosman
11.06.2024 13:07

Tudi Apple pri razvoju operacijskega sistema za mobilne naprave ne more mimo umetne inteligence

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tim Cook se je na konferenci WWDC pogovarjal s Craigom Federighijem in Johnom Giannandreo. 
Carlos Barria

Nekaj, kar je v svetu mobilnikov z operacijskim sistemom Android na voljo že od različice Gingerbread (Android 2.3), ki je izšla decembra 2010, bo odslej, kot kaže, (končno) tudi del novega operacijskega sistema iOS 18 proizvajalca Apple. Govorimo o slovenskem jeziku uporabniškega vmesnika, ki naj bi bil z nadgradnjo dosegljiv vsem uporabnikom predvidoma jeseni, ob izidu nove generacije pametnih mobilnikov iPhone. 

Na Applovi razvijalski konferenci Worldwide Developers Conference (WWDC), ki ta teden poteka na kampusu Apple Park v Cupertinu, je ameriški tehnološki gigant med drugim predstavil nabor novih funkcij umetne inteligence Apple Intelligence za svoje naprave in naznanil partnerstvo s podjetjem OpenAI. Glavni izvršni direktor Appla Tim Cook je v Silicijevi dolini v otvoritvenem govoru povedal, da bodo izkušnje z Applovimi izdelki dvignili na novo raven.

Organizacija OpenAI je leta 2022 s programom ChatGPT začela novo obdobje generativne umetne inteligence, katere uporaba se je medtem izredno razširila. ChatGPT pa so odtlej nenehno razvijali in posodabljali ter je prilezel do brezplačne različice ChatGPT 3.5, medtem ko je za plačilo pa je uporabnikom na voljo tudi že ChatGPT 4.0. "Zelo smo veseli sodelovanja z družbo Apple, ki bo ChatGPT še letos vključila v svoje naprave. Mislim, da vam bo zelo všeč," je na družbenih omrežjih objavil direktor podjetja OpenAI Sam Altman.

Musk skeptičen, zaposlenim bo prepovedal iphone

Da bodo postavili zmogljive generativne modele v jedro naprav, je izpostavil podpredsednik Applovega programskega inženiringa Craig Federighi. "Na podlagi vašega osebnega konteksta vam zagotavlja informacije, ki so za vas najbolj koristne in relevantne, vašo zasebnost pa varuje na vsakem koraku," je dejal. Tako bo tudi glasovna pomočnica Siri, predstavljena pred več kot dvanajstimi leti, dobila nadgradnjo z umetne inteligence in bo prikazana kot utripajoča lučka na robu zaslona. 

Precej bolj skeptičen glede integracije generativne umetne inteligence je milijarder Elon Musk. Napovedal je, da bo v svojih podjetjih Tesla in SpaceX zaradi varnosti prepovedal uporabo iphonov. "Apple nima pojma, kaj se dejansko dogaja, ko vaše podatke preda OpenAI," je na svojem mediju X zapisal Musk, ki razvija svoje konkurenčno podjetje xAI in hkrati toži OpenAI - podjetje, ki ga je leta 2015 pomagal ustanoviti, poroča STA.

Vztrajnost se je obrestovala

Poleg številnih novosti, ki jih bo uporabnikom prinesla napovedana najnovejša različica operacijskega sistema iOS 18, pa nedvomno velja izpostaviti možnost izbire slovenskega jezika. O tem poročajo številni spletni mediji, sklicujoč se na uporabnike, ki so na svoje naprave že namestili beta različico omenjenega operacijskega sistema. 

Na uvedbo slovenščine kot enega od jezikov uporabniškega vmesnika operacijskega sistema Apple iOS se je odzvala tudi evropska poslanka Irena Joveva, ki piše, da je novica pomemben korak v digitalizaciji in dostopnosti tehnologije za slovenske uporabnike. ''Vztrajnost se je izplačala. Z veseljem sem na današnji poti v Bruselj, na prve povolilne sestanke, sprejela novico, da bo Apple v naslednjo posodobitev operacijskega sistema vključil tudi slovenski jezik, ki bo širši javnosti na voljo predvidoma od septembra letos. Ponosna sem na naše vzajemno sodelovanje in napore, ker tu ni šlo za posameznika ali posameznico, šlo je za borke in borce, za korake tako na državni kot na evropski ravni. Vsi smo lahko ponosni na to, ker brez skupnih pritiskov in zakonodajne prisile ne bi uspelo," je zapisala. 

Delo še ni končano

Evropska poslanka sicer opozarja, da delo še ni končano, saj jih čaka še "bitka" z Netflixom in njemu podobnimi multinacionalkami. Je pa vesela, da so večmesečna prizadevanja, javna pisma in pozivi, usklajevanja s pristojnimi komisarji, hkrati pa tudi sprejetje novele zakona o javni rabi slovenskega jezika v državnem zboru aprila letos obrodili sadove. To, da bodo tudi ponudniki tako imenovanih pretočnih video vsebin morali spoštovati tudi slovenski jezik, pa naj bi bilo opredeljeno z naslednjo revizijo direktive o avdiovizualnih medijskih storitvah, ki je predvidena v novem mandatu Evropskega parlamenta, napoveduje Joveva. "Malo za šalo, malo pa zares naj dodam, da torej tistih še nekaj najbolj kislih jabolk ostaja. Vendar ta ne morejo biti toliko kisla, kot smo lahko nekateri trmasti. Ali zagrizeni, če smo že pri jabolkih," je zaključila.

Aktualna različica operacijskega sistema iOS podpira okoli 40 jezikov, med njimi je tudi hrvaščina, vendar so se po naših izkušnjah slovenski uporabniki iphonov, ki jih je več kot 20 odstotkov, odločali za uporabo angleščine, nekateri tudi nemščine. Apple je uradni izid iOS-a 18 napovedal za september 2024, ko bo skoraj gotovo predstavljena tudi nova generacija pametnih telefonov te družbe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta