Iran zasegel naftni tanker, ki naj bi prevažal dva milijona litrov tihotapljenega goriva

STA, Va
28.01.2024 15:52

Posadko so aretirali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je ilustrativna. 
Reuters

Iranska revolucionarna garda je po poročanju lokalnih medijev danes zasegla tuji naftni tanker, ki naj bi v bližini južne obale države prevažal približno dva milijona litrov tihotapljenega goriva. Posadko ladje, ki pluje pod zastavo ene od držav Oceanije, so aretirali.

Iran, velika proizvajalka nafte, ima ene od najnižjih cen goriva na svetu, kar spodbuja trgovanje z njim. Iranska varnostne sile redno poročajo o posredovanjih proti tankerjem, ki da v Perzijskem zalivu nezakonito prevažajo gorivo. Septembra lani je Iran denimo zasegel dva tankerja pod zastavama Paname in Tanzanije in aretiral njuni posadki.

Ameriška vojska je nedavno okrepila svojo prisotnost na območju, češ da Iran zasega ladje na strateški pomorski poti. Julija lani je Washington obtožil iransko revolucionarno gardo, da je zasegla trgovsko ladjo, dan pred tem pa izvedla dva podobna poskusa ob obali Omana. Teheran trdi, da je zasežena ladja tihotapila več kot milijon litrov goriva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta