Izjava: Kitajska je postala odločilna pri omogočanju ruske vojaške agresije na Ukrajino

STA, Va
10.07.2024 23:32

Voditelji držav članic Nata so na vrhu v Washingtonu Peking pozvali, naj preneha z vso materialno in politično podporo Rusiji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg
Reuters

"Ljudska republika Kitajska je s partnerstvom brez omejitev z Rusijo in obsežno podporo ruski obrambni industriji postala odločilna pri omogočanju ruske vojaške agresije na Ukrajino," so zapisali v skupni izjavi vrha v Washingtonu.

Kitajsko, ki ima po njihovem mnenju kot stalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov posebno odgovornost za spoštovanje Ustanovne listine ZN, so pozvali, naj ustavi vsakršno materialno in politično podporo ruski vojaški agresiji na Ukrajino. To med drugim vključuje dobavo blaga, ki ga je mogoče uporabljati tako v civilne kot vojaške namene, sestavne dele orožja, opremo in surovine, ki jih uporablja ruski obrambni sektor.

"Kitajska ne more omogočati največje vojne v Evropi v nedavni zgodovini, ne da bi to imelo negativne posledice za njene interese in ugled," so še zapisali predsedniki vlad in držav članic Nata, med njimi slovenski premier Robert Golob.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je po koncu sredinega dela zasedanja pojasnil, da bodo o morebitnih ukrepih proti Pekingu odločale posamezne države članice, vendar pa je sporočilo vrha "zelo močno in jasno".

V četrtek bodo o odnosu do Kitajske voditelji članic Nata razpravljali tudi z voditelji partnerskih držav iz indijsko-pacifiške regije, in sicer Avstralije, Nove Zelandije, Japonske in Južne Koreje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta