Izrael nadaljuje s smrtonosnimi napadi na Gazo, ubitih je bilo več deset civilistov

N.S., STA
31.10.2023 13:42

Izraelske sile so ponoči nadaljevale s silovitim obstreljevanjem Gaze, kjer so se tudi neposredno spopadle s pripadniki Hamasa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Vojska trdi, da je v zadnjem dnevu zadela 300 tarč, povezanih s to palestinsko oboroženo skupino. V najnovejših napadih na oblegano enklavo je bilo ubitih več deset civilistov. Izraelska vojska napada vse dele Gaze. "Naše dejavnosti so osredotočene na severni del Gaze, ki je težišče Hamasa, vendar še naprej nadaljujemo napade tudi v drugih delih Gaze," je povedal tiskovni predstavnik vojske.

Po poročanju katarske televizije Al Jazeere je bilo v napadu na stanovanjsko hišo v južnem mestu Rafa ubitih 18 ljudi. V drugem napadu na hišo v Rafi pa je bilo ubitih še devet ljudi, več je ranjenih. Najmanj 18 ljudi, večinoma žensk in otrok, je umrlo v obstreljevanju predela Al Zavaida v osrednji Gazi.

Palestinski Rdeči polmesec opozarja, da so se ponoči nadaljevali tudi izraelski napadi v bližini bolnišnice Al Kuds v mestu Gaza, v katero naj bi se pred izraelskimi napadi zateklo približno 55.000 ljudi. V napadih naj bi bila poškodovana center nujne medicinske pomoči in glavno skladišče bolnišnice.

Reuters

Iz vojaškega krila Hamasa so sporočili, da so na severu Gaze v spopadih ubili enega pripadnika izraelskih sil, navaja Al Jazeera. Izraelska vojska medtem trdi, da je ubila še enega poveljnika Hamasa, ki naj bi stal za nepričakovanim napadom Hamasa na Izrael v začetku meseca. "V preteklosti je poveljeval zračnim silam Hamasa in sodeloval pri razvoju zmogljivosti teroristične organizacije na področju brezpilotnega letalstva in padalstva," je dodala vojska.

V Gazi je bilo ubitih najmanj 8525 Palestincev, od tega najmanj 3542 otrok.

Izraelske sile so danes sprva poročale o vdoru "sovražnega letala" v bližini mesta Eliat, a so se pozneje popravile in dejale, da se je letalo približevalo izraelskemu ozemlju ter da grožnje za civiliste na območju ni. Pri tem vojska ni podala podrobnosti o vrsti letala in njegovem izvoru, prav tako pa ni navedla, ali ga je zračna obramba sestrelila. Po poročanju lokalnih medijev naj bi bil sicer nad Rdečim morjem sestreljen brezpilotni letalnik.

Reuters

Odgovornost za napad z brezpilotnimi letalniki na Izrael so prevzeli uporniški Hutiji v Jemnu, ki jih podpira Iran, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Ti brezpilotni letalniki pripadajo državi Jemen," je na vprašanje o napadu na Eliat odgovoril predsednik vlade Hutijev Abdelaziz bin Habtour. Hutiji so del osi upora proti Izraelu in se borijo tako z besedami kot droni, je še dodal.

Nekoliko kasneje je izraelska vojska sporočila še, da je njena zračna obramba danes prestregla raketo izstreljeno z območja Rdečega morja. Izrael vojaške operacije na območju Gaze izvaja v odgovor na napade Hamasa na Izrael 7. oktobra, v katerih je umrlo najmanj 1400 ljudi, najmanj 240 pa so jih po zadnjih podatkih zajeli za talce, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V izraelskih napadih je bilo po najnovejših podatkih zdravstvenega ministrstva v Gazi ubitih najmanj 8525 Palestincev, od tega najmanj 3542 otrok.

Reuters

Nadel si je rumeno zvezdo in zasmehoval VS ZN

Izraelski veleposlanik pri ZN Gilad Erdan si je v ponedeljek med zasedanjem Varnostnega sveta ZN nadel rumeno Davidovo zvezdo, kakršno so morali judje nositi pod nacisti. V nagovoru je zasmehoval VS ZN in poudaril, da bo zvezdo nosil, dokler ta ne bo obsodil grozodejstev Hamasa. Spominski center holokavsta Jad Vašem je že obsodil njegova ravnanja.

Erdan je izraelsko kopensko ofenzivo na območju Gaze primerjal z izkrcanjem zaveznikov v Normandiji leta 1944. Zasmehoval je VS ZN, češ da, če bi obstajal ob izkrcanju zavezniških sil, bi verjetno v organu "potekala burna razprava o tem, koliko elektrike in goriva imajo prebivalci Münchna".

Poudaril je, da je primerjava števila žrtev na obeh straneh po napadu Hamasa na Izrael v začetku meseca enako nedopustna kot primerjava nemških in britanskih žrtev v drugi svetovni vojni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zahtevo po prekinitvi ognja na Bližnjem vzhodu pa je primerjal z zahtevo po prekinitvi ognja, preden so Rusi leta 1943 ponovno zavzeli Stalingrad.

Njegovo nošenje rumene zvezde je kritiziralo vodstvo spominskega centra holokavsta Jad Vašem in opozorilo, da veleposlanik sramoti tako žrtve holokavsta kot tudi državo Izrael. Ob tem ga je pozvalo, naj namesto zvezde nosi izraelsko zastavo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Erdan si je zvezdo, na kateri v angleščini piše "nikoli več", nadel v času, ko je VS ZN zavrnil že štiri osnutke resolucij glede najnovejše zaostritve bližnjevzhodne krize.

Ker VS doslej ni bil zmožen sprejeti resolucije, je konec spopadov in neoviran dostop humanitarne pomoči v Gazo prejšnji teden z resolucijo, ki jo je podprla tudi Slovenija, podprla Generalna skupščina ZN.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta