Izraelski parlament prepovedal delovanje UNRWA

STA
28.10.2024 21:17

EU, ZDA in Velika Britanija so pred današnjim sprejetjem zakonodaje izrazili zaskrbljenost in posvarili pred njenimi posledicami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izrael že več mesecev opozarja, da se je v agencijo infiltriralo palestinsko islamistično gibanje Hamas.
EPa

Izraelski poslanci so danes sprejeli zakonodajo, s katero so agenciji Združenih narodov za palestinske begunce (UNRWA) s prihodnjim letom prepovedali delovanje v Izraelu in zasedenem Vzhodnem Jeruzalemu. Zakonodaja ogroža tudi delo agencije na območju Gaze, saj Izrael nadzira tamkajšnje mejne prehode.

Poslanci so zakonodajo sprejeli z 92 glasovi za in desetimi proti. UNRWA je v odzivu njihovo odločitev označila za nezaslišano. "Nezaslišano je, da si država članica Združenih narodov prizadeva onemogočiti agencijo ZN, ki je tudi največja odzivnica v humanitarni operaciji v Gazi," je dejala tiskovna predstavnica UNRWA Juliette Touma.

Leta 1949 ustanovljena agencija ZN skrbi za humanitarno pomoč, izobraževanje, socialne storitve in zdravje za več milijonov palestinskih beguncev na območju Gaze, Zahodnem bregu, v Jordaniji, Libanonu in Siriji. UNRWA je ena največjih agencij ZN in ima okoli 40.000 zaposlenih, od tega 13.000 samo na območju Gaze.

Izrael že več mesecev opozarja, da se je v agencijo infiltriralo palestinsko islamistično gibanje Hamas. Trdi tudi, da je več njenih uslužbencev sodelovalo v napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra lani. UNRWA obtožbe zavrača, številne države pa so zaradi očitkov ustavile ali začasno prekinile financiranje agencije.

Vodja UNRWA Philippe Lazzarini je v torek v pogovoru za STA opozoril, da bi sprejetje zakonov imelo drastične posledice za delo organizacije v Gazi, na Zahodnem bregu in v Jeruzalemu. Tudi EU, ZDA in Velika Britanija so pred današnjim sprejetjem zakonodaje izrazili zaskrbljenost in posvarili pred njenimi posledicami.

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je izrazilo globoko zaskrbljenost zaradi današnje odločitve izraelskega parlamenta. Gre za hud udarec mednarodnemu pravu in ustanovni listini Združenih narodov, je sporočila zunanja ministrica Tanja Fajon.

"Zakon, ki onemogoča delo agencije, je bianco menica za poglabljanje že tako grozljive humanitarne krize v Gazi (...) Onemogočanje dela agencije odpira vrata za dodatno destabilizacijo razmer in močno ogroža možnost za rešitev dveh držav. Izrael zato ponovno pozivamo k spoštovanju ustanovne listine, resolucij Varnostnega sveta in Generalne skupščine za nemoteno izvajanje mandata agencije," je ob sprejetju zakona sporočila Fajon.

Ministrica je poudarila tudi nujnost spoštovanja mednarodnega humanitarnega prava, vključno z omogočanjem varnega in neoviranega razdeljevanja humanitarne pomoči v zadostnih količinah ter zagotavljanju varnosti humanitarnega osebja.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Več vsebin iz spleta