Je eden najvišjih poveljnikov libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah mrtev?

Va, STA
31.07.2024 08:03

Izrael je Fuada Šukra obtožil odgovornosti za napad na zasedeni Golanski planoti konec tedna, v katerem je umrlo 12 otrok.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Eden najvišjih poveljnikov libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah naj bi bil ubit v napadu v libanonski prestolnici Bejrut v torek zvečer. Libanonski viri njegove smrti niso potrdili.

Izraelska vojska je ponoči sporočila, da je "z natančno usmerjenim zračnim napadom" na štab gibanja Hezbolah v Bejrutu Šukra ubila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Varnostni viri v Bejrutu po navedbah britanskega BBC sicer trdijo, da ga v času napada ni bilo v stavbi, ki so jo zadele izraelske sile. Gibanje Hezbolah še ni dalo uradne izjave, vir blizu Hezbolaha pa je za AFP potrdil, da je bil Šukr tarča napada, vendar naj bi bil napad preživel.

Šukr, vojaški svetovalec vodje libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah Hasana Nasrale, je v zadnjem času vodil vojaške operacije Hezbolaha v južnem Libanonu.

ZDA razpisale milijonsko nagrado za informacije o Šukru

Ministrstvo za finance ZDA je za informacije o njem ponujalo nagrado v višini pet milijonov ameriških dolarjev, ker naj bi bil odigral ključno vlogo pri bombnem napadu na vojašnici v Bejrutu leta 1983, v katerem je umrlo skoraj 300 ameriških in francoskih vojakov.

V izraelskem napadu na Hezbolahov štab v južnem delu libanonske prestolnice, po katerem se je zrušila sosednja večnadstropna stanovanjska stavba, so bile v torek sicer ubite tri osebe, od tega dva otroka, je danes sporočilo libanonsko ministrstvo za zdravje. Še najmanj 74 ljudi je ranjenih.

Libanonski premier Nadžib Mikati je že v torek dejal, da je šlo za kaznivo dejanje v "nizu agresivnih operacij, v katerih so bili ubiti civilisti, kar je jasna in izrecna kršitev mednarodnega prava". Tudi v Teheranu in Moskvi so izraelski napad na Bejrut označili za očitno kršitev mednarodnega prava.

Izrael naj bi bil o napadu predhodno obvestil tudi Washington, kjer so v torek izrazili skrb zaradi možnosti morebitnega izbruha vsesplošnih spopadov med Izraelom in Hezbolahom. To želijo preprečiti tudi Združeni narodi, ki so v torek vzpostavili stik z oblastmi v obeh državah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta