Je prve izbruhe pandemije povzročilo zamrznjeno meso?

(ank)
28.02.2021 07:10
Preiskovalci Svetovne zdravstvene organizacije na Kitajskem so na sledi virusu SARS-CoV-2 vse do prvih prenosov. Kitajski znanstveniki zagovarjajo možnost, da je virus preskočil z zamrznjenega mesa.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Wuhanu je prodaja na ulici znova zaživela. Foto: Reuters
Reuters

Domneva, da se lahko koronavirus širi iz okuženih zamrznjenih prostoživečih živali, pridobiva vse več dokazov. Misija Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za ugotavljanje okoliščin začetka pandemije na Kitajskem ni izključila možnosti, da je ta način prenosa prispeval k zgodnjim izbruhom covida-19, čeprav preiskovalci trdijo, da to verjetno ni začelo pandemije.

Poskus odvračanja kritike?

Na novinarski konferenci v začetku tega meseca je skupina WHO ugotovila, da je virus verjetno prišel iz netopirjev do ljudi prek žive vmesne živali. Toda skupina prav tako meni, da je pomembno raziskati, ali je bilo zamrznjeno meso divjih živali, vzrejenih na kitajskih kmetijah, kontaminirano z virusom in ali je prav to privedlo do enega prvih zgodnjih izbruhov na trgu morskih sadežev Huanan v Wuhanu na Kitajskem.

"Vsi smo mislili, da so stvari s hladno verigo razumna hipoteza, ki jo je treba upoštevati," pravi član ekipe Dominic Dwyer, virolog iz New South Wales Health Pathology v Sydneyju v Avstraliji, za The Nature. Toda poziv skupine WHO, da razišče možnost prenosa z okuženim zamrznjenim mesom, je zamenjal predlog Kitajske, da se virus lahko širi na zamrznjenih površinah. Mediji v državi že nekaj mesecev trdijo, da je virus morda prispel v Wuhan zaradi zamrznjenih prostoživečih živali, uvoženih iz tujine.

Številni znanstveniki izven Kitajske medtem trdijo, da je ta teorija "hladne verige" poskus odvračanja kritike Kitajske. Pravijo, da je redko, da se SARS-CoV-2 prenaša z ene osebe na drugo prek onesnaženih površin.

Tri tedne na zamrznjenem mesu

Nekatere študije kažejo, da je površinski prenos na zamrznjenih površinah možen. Še nerecenzirana raziskava, ki so jo avgusta objavili raziskovalci v Singapurju, je pokazala, da lahko SARS-CoV-2 ostane na površini zamrznjenega ali ohlajenega mesa več kot tri tedne.

Dva meseca kasneje so kitajski raziskovalci junijski izbruh v Pekingu povezali z mestno tržnico Xinfadi. Prvi primeri so se pojavili po 56 dneh, ko v mestu ni bilo nobenega prenosa iz skupnosti, in so bili vsi povezani z značilnim sevom SARS-CoV-2. Preiskovalci izbruha so na hladno skladiščenem lososu našli virusne delce istega seva. V tretji študiji, objavljeni novembra lani, je druga skupina znanstvenikov na Kitajskem poročala, da je septembra izolirala virus z embalaže zamrznjene trske, ki naj bi bila vir okužbe pri delavcih v pristanišču v Qingdau v vzhodni provinci Shandong.

Skupina WHO kljub temu meni, da se pandemija ni začela prenašati na živilih ali embalaži. Vendar preiskovalci menijo, da je lahko vir velikega zgodnjega izbruha na trgu morskih sadežev Huanan predvsem žival, okužena z virusom.

Preden so januarja 2020 zaprli trg Huanan, je deset stojnic od 653 prodajalo žive ali zamrznjene prostoživeče živali, ujete v naravi ali pripeljane s kmetij. Znano je, da so živali, vključno z rakuni in dihurji, dovzetne za koronaviruse, pravi Dwyer. Ko so preiskovalci po zaprtju preverili trg, nobeno meso ali živali, ki so jih odvzeli, vključno z zamrznjenimi, niso bili pozitivni na SARS-CoV-2. Vendar Dwyer pravi, da je mogoče odvzeti premalo vzorcev, da bi jih izključili kot vir okužb. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta