Kaj imajo skupnega Marco Polo, Krištof Kolumb, Leonardo da Vinci in Silvio Berlusconi

Bojan Brezigar Bojan Brezigar
16.07.2024 05:00

Italijanska praksa določa, da so vsa poimenovanja po posameznikih možna šele deset let po njihovi smrti, Berlusconi, po katerem naj bi ime dobilo milansko letališče, pa je umrl pred dobrim letom dni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Berlusconi je bil italijanski premier kar štirikrat med letoma 1994 in 2011. 
Reuters

Kaj imajo skupnega Marco Polo, Krištof Kolumb, Leonardo da Vinci in Silvio Berlusconi? Nič, boste seveda rekli. Prve tri osebnosti sodijo v svetovno zgodovino, zadnji pa je bil večkrat preiskovan in tudi nekajkrat obsojen italijanski tajkun in politik, ki je bil ob prelomu stoletja tudi dolgo predsednik italijanske vlade, kar štirikrat med letoma 1994 in 2011. Pa vendar: vsi štirje sodijo na seznam imen, po katerih so poimenovana italijanska letališča.

Ta seznam je seveda zelo dolg. Na njem so poleg treh omenjenih je Amerigo Vespucci, po katerem se imenuje Amerika, slikar Caravaggio, skladatelj Vincenzo Bellini, avtor italijanske himne Goffredo Mameli, izumitelj telegrafa Guglielmo Marconi, sodnika Giovanni Falcone in Paolo Borsellino, žrtvi sicilijanske mafije, tudi Karol Wojtyla, papež Janez Pavel II., in do nedavnega en sam politik, nekdanji predsednik republike Sandro Pertini, protifašist, ki si je v času fašizma z begom iz zapora rešil življenje, kasneje član zakonodajne skupščine, dolgoletni poslanec in tudi predsednik poslanske zbornice.

Od prejšnjega tedna pa je na tem seznamu tudi Berlusconi. Voditelj Lige, trenutno podpredsednik vlade in minister za infrastrukture, pristojen tudi za letališča, je podpisal zadevno odločbo: poimenovanje milanskega letališča Malpensa, ki je namenjeno predvsem čezoceanskim poletom, po Berlusconiju, preden bi protesti, predvsem iz vrst levice, sprožili pobudo za preprečitev tega sklepa. Italijanska praksa določa, da so vsa poimenovanja po posameznikih možna šele deset let po njihovi smrti, Berlusconi pa je umrl pred dobrim letom dni, 12. junija 2023.

Da se bo milansko letališče imenovalo po Berlusconiju, je odločil Matteo Salvini.
EPA

Zakaj je to storil Salvini? Teče mu voda v grlo, ker je v vladni koaliciji precej osamljen; veliko bliže je namreč Orbanu in njegovemu koketiranju s Putinom kot svoji predsednici vlade in koalicijski sopotnici Giorgii Meloni. Salvini, ki mu stalno pada rating, njegovo Ligo pa je na zadnjih evropskih volitvah prehitela celo stranka Naprej, Italija!, ki v svojem volilnem znaku še vedno nosi Berlusconijevo ime, pač izkorišča vsako priložnost, da poskuša odjedati glasove Melonijevi. Tudi prestop Lige v Orbanovo skupino Patriotov v Evropskem parlamentu mu ni prinesel ničesar, saj Orban v Italiji ni priljubljen.

Milansko letališče bo poimenovano po Silviju Berlusconiju. 
Profimedia

Ko smo že pri letališčih, velja omeniti tudi tržaško. Pietro Savorgnan di Brazzà je dokaj neznano ime Italijana, doma iz Furlanije, ki je v drugi polovici 19. stoletja odkrival Afriko. Po njem je poimenovana prestolnica Republike Kongo Brazzaville, menda edino veliko afriško mesto, ki je ohranilo ime, ki so mu ga nadeli francoski kolonizatorji; dokaz, da je bil Brazzà resna in priljubljena osebnost in ne krvav kolonizator. Po njem je poimenovano letališče v Trstu, ampak tega imena ne boste našli nikjer; le v notranjosti letališča je majhna tabla s podatkom o poimenovanju. Letališče v Trstu pa je povsod znano samo kot Trieste Airport, kar v angleščini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta