Kako na volitvah premagati milijarderja

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
08.10.2021 05:00
Vse kaže, da bo na čeških parlamentarnih volitvah ne glede na vse grehe slavila stranka Ano premierja Andreja Babiša.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vse kaže, da Andreju Babišu afere ne morejo do živega.
EPA

Ni lahko iti na volitve, ko se moraš spopasti z enim najbogatejših sodržavljanov in povrhu še medijskim mogotcem. To se dogaja na Češkem, kjer bodo vse politične stranke na dvodnevnih volitvah, ki so se začele danes, skušale vreči s prestola premierja Andreja Babiša in njegovo stranko Ano (Da). Babiš je namreč šesti najbogatejši Čeh, njegovo premoženje je ocenjeno na dobre tri milijarde evrov in na Forbesovi lestvici najpremožnejših Zemljanov zaseda 859. mesto. Poleg tega uživa popolno podporo predsednika Miloša Zemana, ki je pred dnevi brez zadrege in sprenevedanja izjavil, da bo glasoval prav za Babiša.

Stranka Ano, ki je nastala pred desetimi leti in jo od začetka vodi Babiš, je nastala na krilih sloganov o boju proti korupciji. Precej paradoksalno; na Babiša že leta letijo očitki o navzkrižju interesov zaradi njegove vloge v konglomeratu Agrofert in je tarča policijske preiskave zaradi domnevne zlorabe evropskih sredstev v aferi Štorkljino gnezdo. Zaradi tega Češki grozi, da bi lahko ostala brez dela sredstev iz Evropske unije. Poleg tega so minulo nedeljo prišli na plan tako imenovani Pandorini dokumenti, že deveta preiskava Mednarodnega konzorcija za preiskovalno novinarstvo, v kateri se pojavlja tudi Babiševo ime. Babiš naj bi bil po izsledkih novinarjev leta 2009, ko se še ni ukvarjal s politiko, prek slamnatih podjetij kupil več nepremičnin na francoski Azurni obali, vrednih na milijone evrov.

Češka policija je že napovedala preiskavo očitkov o pranju denarja in davčnih utajah. Premier očitke zavrača kot poskus vplivanja na rezultat parlamentarnih volitev in zatrjuje, da ni storil nič nezakonitega. Prav tako bo moral Babiš plačati denarno kazen v višini 250.000 kron (9820 evrov) zaradi domnevnega konflikta interesov v vlogi politika in podjetnika, ker ima kot premier preko svojega holdinga Agrofert še vedno v lasti več medijev. Babiš tudi te očitke zavrača in trdi, da je svoj holding leta 2017 prenesel na skrbniške sklade pod nadzorom svoje družine in odvetnikov. Na tak način naj bi se bil izognil konfliktu interesov, trdi sam in napoveduje pritožbo.

Babišu gresta še posebej v nos Piratska stranka in njen sovoditelj  Ivan Bartoš.
EPA

Stranki Ano se na volitvah obeta zmaga, a javnomnenjske raziskave niso upoštevale posledic najnovejše afere, saj so bile zadnje narejene konec septembra. Ano naj bi po različnih anketah prejela dobrih 25 odstotkov glasov. Sledita ji konservativno opozicijsko zavezništvo Spolu (Skupaj) z okoli 21-odstotno podporo ter stranka Pirati in župani, ki jo podpira približno 18 odstotka vprašanih. V parlament se bo poleg tega zagotovo prebila še skrajno desna, proti priseljencem in EU nastrojena stranka Svoboda in direktna demokracija (SPD) Tomia Okamure, ki naj bi prejela 11 odstotkov glasov. Komunistom (KSČM) in socialdemokratom (ČSSD), ki so del aktualne vladne koalicije, medtem grozi, da morda ne bodo dosegli petodstotnega praga.

V primerjavi z drugimi strankami je sicer Ano precej družbeno konservativna ter sovražno nastrojena do priseljevanja in večkulturnosti. Pred dnevi je Babiša podprl madžarski kolega Viktor Orban. "Pripraviti se moramo na to, da se bodo k nam valili milijoni ljudi iz Afganistana," je posvaril Orban, medtem ko je Babiš branil postavitev ograje na jugu Madžarske z besedami, da bi brez nje "najkrajša pot do socialnih prispevkov v Nemčiji vodila preko Češke".

Posebno ostro je zato Babiš v volilni kampanji nastopal proti stranki Pirati in župani, ki da načrtuje "muslimansko Evropo" in množično naselitev migrantov na Češkem. Pirati premierju vračajo, da širi laži in si izmišlja nerealne grožnje. "Smo država, kjer od izgona Nemcev po drugi svetovni vojni skorajda ni tujcev," mu odgovarja Vit Rakuša, ki skupaj z Ivanom Bartošem vodi pirate.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta