Kako se Evropa zapira za praznike? Koronavirus omejuje življenje, politiki tudi

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
01.04.2021 05:00
Mnogo evropskih držav se je za čas praznikov odločilo za strogi lockdown, ki ga bodo ponekod podaljšali še globoko v april.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vzhodni del Avstrije z Dunajem vred je od danes v skoraj popolnem zaprtju.
Reuters

Papež Frančišek bo danes v baziliki svetega Petra v Vatikanu daroval krizmeno mašo, pri kateri oljčno olje posvetijo v sveto krizmo, ki jo nato čez leto uporabljajo pri krstu in birmi. Zvečer bo potekala še sveta maša, s katero se spominjajo Jezusove zadnje večerje. Pri njej papeža predvidoma ne bo. Verniki bodo lahko prisostvovali v minimalnem številu in tako bo cele velikonočne praznike. Dogajanje v Vatikanu kaže tudi na to, da bodo letošnji velikonočni prazniki zaradi pandemije koronavirusa zelo podobni lanskim; številne države v Evropi so ali še bodo zaostrile ukrepe, saj je epidemiološko stanje podobno kritično kot lani v tem času.

V severni Evropi odločno

Prva, ki je napovedala skoraj popolno zaprtje države med prazniki, je bila pred dvema tednoma nemška kanclerka Angela Merkel, a je naletela na silovit odpor predsednikov zveznih dežel, kjer je epidemiološka slika nekaj manj neugodna kot na ravni celotne države. Prejšnjo sredo si je morala premisliti in preklicati popolni lockdown, ki ga je naznanila in potem označila za napako. "Ta napaka je zgolj in samo moja napaka. Kajti konec koncev jaz nosim odgovornost za vse," je dejala. Toda le nekaj dni kasneje je zagrozila, da bi lahko odločanje o protivirusnih ukrepih centralizirali. Kakorkoli že, odločili so se za poziv ljudem, naj med prazniki ostanejo doma. O posameznih ukrepih se sicer odločajo dežele same, načeloma pa velja omejitev zasebnega druženja na območjih, kjer beležijo večje število novih okužb, na eno osebo iz drugega gospodinjstva. V Berlinu so uvedli obvezno testiranje tudi za potrošnike z izjemo trgovin z živili, lekarn in drogerij. Toda industrije niso zaprli, tudi večine trgovin ne, policijska ura pa velja od dežele do dežele različno. Bodo pa nemške oblasti okrepile nadzor na meji: med drugim so napovedali več naključnih kontrol na kopenskih mejah Nemčije, v okviru katerih bodo preverjali, ali imajo ljudje, ki prihajajo v Nemčijo, negativen izvid testa na novi koronavirus.

Precej bolj ostro je nastopil avstrijski kancler Sebastian Kurz. Strogi ukrepi veljajo od danes po vsej državi, zlasti v vzhodnem delu z Dunajem vred. Od doma bodo lahko prebivalci v dunajskem okrožju ter deželah Spodnja Avstrija in Gradiščansko odšli samo na delo, po nakup hrane in na rekreacijo. Muzeji in trgovine z nenujnimi izdelki bodo zaprti. Na Dunaju bo ta režim veljal do prihodnje nedelje. Nošenje ustreznih zaščitnih mask, ki je že obvezno po vsej državi v sredstvih javnega prevoza, trgovinah in uradnih poslopjih, se razširja na vse zaprte prostore. V tednu po veliki noči se bodo učenci šolali na daljavo, nato pa se bodo lahko vrnili v učilnice ob negativnem PCR-testu.

Tudi v Italiji, kjer je od začetka tedna več kot polovica od 20 dežel označenih z rdečo barvo, kar pomeni najstrožje ukrepe za zajezitev virusa, zaostrujejo ukrepe. Med velikonočnimi prazniki, torej od 3. do 5. aprila, bodo kar po celotni državi v veljavi ukrepi rdeče stopnje. To pomeni, da bodo zaprte vse trgovine z nenujnimi izdelki, prebivalci pa bodo smeli zapustiti dom samo za odhod na delo, obisk pri zdravniku ali ob izrednih dogodkih, prehodi med deželami bodo prepovedani. Po veliki noči pa bodo po vsej državi odprli šole za mlajše učence.

Podobno je na primer tudi v Belgiji, kjer velja dvotedensko strogo zaprtje, podobno vzhodnoavstrijskemu, in v Franciji, kjer so razmere sicer od departmaja do departmaja različne. Toda okoli 21 milijonov ljudi v 16 regijah, med drugim v prestolnici Parizu, mora upoštevati stroge ukrepe. Dovoljena je na primer rekreacija na prostem, a le na območju do deset kilometrov od doma. Tako kot med prejšnjimi zaprtji pa bodo prebivalci tudi tokrat v prizadetih regijah morali odhod od doma utemeljiti z izjavo na posebnem obrazcu. Zaprtih je večina trgovin z nenujnimi izdelki in storitev. Izjema med drugim velja za šole, knjigarne, cvetličarne, prodajalne čokolade, čevljarje in frizerje, pri čemer morajo ti upoštevati stroge sanitarne predpise.

Tretji val ne popušča niti na Madžarskem, kjer bodo tudi med velikonočnimi prazniki v veljavi ostali strogi ukrepi za zajezitev novega koronavirusa. Med drugim šolanje še naprej poteka na daljavo, predvidoma 7. aprila pa se odprejo vrtci in osnovne šole. Zaprte ostajajo tudi vse trgovine z nenujnimi izdelki in storitve, še naprej velja policijska ura med 20. in 5. uro.

Na Balkanu bolj po balkansko

V državah Zahodnega Balkana, ki slovensko politiko zaradi morebitnih prazničnih odhodov državljanov ali tistih z začasnim bivališčem tja najbolj skrbijo, je stanje vse prej kot rožnato, a tamkajšnje oblasti se ukrepov lotevajo dosti manj rigorozno kot v EU. Srbija, Črna gora, Severna Makedonija ter Bosna in Hercegovina so sicer med desetimi državami v Evropi, kjer se virus v zadnjem tednu najhitreje širi. Slovenija je enajsta, na vrhu sta Madžarska in Češka.

Na Balkanu, na primer v Severni Mekedoniji, jemljejo ukrepe bolj. khm, tako-tako.
Epa

V Srbiji, ki sicer velja za evropsko rekorderko po precepljenosti, od začetka tedna sicer znova veljajo zaostreni ukrepi za zajezitev novega koronavirusa - med drugim so zaprti bari, restavracije in nakupovalna središča. Toda oblasti priznavajo, da se ljudje tega ne držijo dosledno. Na Hrvaškem predvidoma ne bodo zaostrovali ukrepov med velikonočnimi prazniki na državni ravni oziroma bo vlada o morebitnem zaostrovanju predvidoma odločala danes. Nekatere županije so se sicer že prejšnji teden odločile, da bodo zaostrile določene ukrepe. Med drugim je polovica županij uvedla šolanje na daljavo, ponekod omejujejo tudi število ljudi, ki se lahko zbirajo na javnih mestih, ter zapirajo športne dvorane, gledališča, kinodvorane in muzeje. V Bosni in Hercegovini se širjenje okužb kljub strogim uradnim omejitvam nadaljuje že četrti teden. V večjem delu države so resda zaprti gostinski lokali, omejeno je delo storitvenih dejavnosti, a tudi tega ljudje ne jemljejo pretirano resno. V Federaciji BiH, kamor spada tudi kanton Sarajevo, kjer beležijo evropske rekorde po številu okuženih in mrtvih zaradi covida-19, je v veljavi tudi nočna omejitev gibanja.

V Črni gori je obvezno nošenje mask povsod, uvedena je policijska ura, a podatki s terena kažejo drugo sliko. Tudi v Severni Makedoniji sta bila uvedena policijska ura in obvezno nošenje mask v zaprtih prostorih in zunaj, gostinski lokali pa ostajajo odprti, le da za krajši čas.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta