Kam iz Bele hiše? Na Floridi nočejo Trumpa za soseda

ZUR
20.12.2020 05:00
Odhajajoči ameriški predsednik je leta 1993 z mestnimi oblastmi na Floridi podpisal dogovor, kako sme živeti v svoji rezidenci ob golf klubu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trumpovo posestvo na Floridi. Kičasto? Zagotovo pa dobro varovano Foto: EPA
EPA

Sosedje ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki se počasi poslavlja od Bele hiše in Washingtona, svojega bodočega someščana v razvpitem golf klubu na posestvu Mar-a-Lago v Palm Beachu na Floridi po poročanju časnika Guardian opozarjajo, da predsednik na podlagi dogovora, ki ga je z mestom podpisal 1993, po odhodu iz Bele hiše ne bo mogel živeti tam. In očitno si tega niti ne želijo. Pravni zastopnik ene od družin, ki živi ob posestvu Mar-a-Lago, je v pismu, naslovljenem na mestne oblasti v Palm Beachu in ameriško tajno službo, ponovil, da je Mar-a-Lago družabni klub, zato tam ne more nihče stalno prebivati. "Da bi se izognili situaciji, ki bi bila za vse neprijetna, in da bi predsedniku zagotovili dovolj časa, da si poišče drugo prebivališče na tem območju, smo prepričani, da ga boste v sodelovanju z njegovo ekipo spomnili na določila v dogovoru," je v svojem pismu napisal odvetnik Reginald Stambaugh.{infobox-quote_full}148066{/infobox-quote_full}

Na podlagi več poročil je mogoče sklepati, da Trump že načrtuje selitev v svoje stanovanje na omenjenem posestvu v Sončni deželi, kot še drugače pravijo Floridi. Razkošne bivalne površine menda pravkar obnavljajo, medtem ko Melania Trump v bližini že išče šole za njunega 14-letnega sina Barrona. Čeprav je družina Trump večino časa pred selitvijo v Washington preživela v New Yorku, je Donald Trump svoje stalno prebivališče leta 2019 iz New Yorka prenesel na Florido in je tam tudi oddal svoj glas na letošnjih predsedniških volitvah.{api_embed_photo_L30}616768{/api_embed_photo_L30}

Posestvo s klubom, v katerega imajo vstop samo člani, je bilo do leta 1985 v lasti pripadnice ameriške visoke družbe Marjorie Merriweather Post. Nato je posestvo kupil Trump in ga spremenil v dobičkonosen golf klub. Trump je leta 1993 z lokalnimi oblastmi v Palm Beachu podpisal dogovor, da lahko to zasebno rezidenco spremeni v podjetje, če se bo pri tem držal kopice pravil, vključno z omejitvami glede tega, koliko časa na leto lahko sam preživi v Mar-a-Lagu. In ta pravila pravijo, da Trump ne sme prebivati v klubu več kot tri tedne na leto, zaporedoma ali nezaporedoma, kar ni ravno v skladu s predsednikovimi načrti, da bi se po odhodu iz Bele hiše za vedno preselil tja. Če bo Trump svoje načrte vendarle poskušal uresničiti, ga utegne čakati zapleten sodni spor z mestnimi oblastmi. Ameriško tajno službo medtem čaka mučna naloga, da Trumpu zagotovi varovanje, kjerkoli se bo že odločil živeti kot navaden državljan, ob čemer utegne imeti velike težave pri usklajevanju Trumpovih zahtev z lokalnimi zakoni. Predsedniki imajo namreč zagotovljeno varovanje do smrti.

Čeprav se zdijo Trumpovi sosedje na Mar-a-Lagu naklonjeni njegovim političnim stališčem - za Trumpa je glasovala večina prebivalcev Palm Beacha, zlasti tistih, ki živijo na delu obale, kjer je klub -, pa se jim ne zdi prav, da so mu mestne oblasti v preteklih štirih letih, ko je opravljal funkcijo ameriškega predsednika, gledale skozi prste pri kršenju pravil iz dogovora. Ves ta čas so se namreč spopadali s težavami, povezanimi s prometom, varnostjo in hrupom. "V teh štirih letih je bil tukaj cel cirkus in zdaj imamo tega vrh glave," je za televizijo CNN povedal eden od prebivalcev Palm Beacha.

V svojem pismu je zastopnik družine iz Palm Beacha namignil še, da prebivalci mesta sicer ne bi imeli nič proti, če bi bil Trump njihov sosed, vendar samo tedaj, če se ne bo odločil živeti v svojem golf klubu. "V Palm Beachu je na prodaj veliko lepih posesti. Med njimi je zagotovo tudi tako, ki ustreza vsem njegovim zahtevam," je še v pismu mestnim oblastem in ameriški tajni službi zapisal odvetnik Stambaugh. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta