Kapitan Kirk končno zares v vesolju

DR
13.10.2021 17:32
Zvezdnik kultne serije Zvezdne steze je preletel mejo atmosfere, užival v breztežnosti in postal najstarejši Zemljan v vesolju.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Williama Shatnerja je ob vrnitvi na Zemljo pričakal lastnik Amazona in Blue Origina Jeff Bezos. 
Blue Origin

Hollywoodski igralec William Shatner, poznan po vlogi kapitana Jamesa T. Kirka v Zvezdnih stezah, se je v plovilu ​družbe Blue Origin odpeljal do roba vesolja. S tem je 90-letni igralec in ljubitelj znanstvene fantastike postal najstarejši človek v vesolju. Poleta se je zelo veselil, najbolj nestrpno pa je pričakoval, da bo Zemljo videl iz nove perspektive. Iz teksaške puščave je kot eden od štirih članov posadke poletel v plovilu New Shepard, ki je v lasti najbogatejšega Zemljana Jeffa Bezosa. Njegovo potovanje z raketnim sistemom je od izstrelitve do pristanka s pomočjo padal trajalo približno deset minut, v tem času pa je Shatner doživel nekaj minut breztežnosti in dosegel nadmorsko višino več kot sto kilometrov ter s tem presegel mejo med atmosfero in vesoljem. Skozi velika okna kapsule je lahko občudoval ukrivljenost Zemlje. William Shatner je hkrati prvi človek, ki je iz filmske različice vesolja prešel v pravo, trije Nasini astronavti pa so ubrali nasprotno smer: Mae Jemison je nastopila v epizodi Zvezdne steze: Naslednja generacija, medtem ko sta se Mike Fincke in Terry Virts pojavila v epizodi Enterprise.

William Shatner kot kapitan Kirk v Zvezdnih stezah v sedemdesetih letih in danes
Usa Today

"Želim imeti vizijo, želim videti vesolje," je kanadski zvezdnik povedal novinarjem pred poletom. "Želim videti Zemljo. Želim videti, kaj moramo storiti, da jo rešimo. Želim imeti perspektivo, ki mi je do zdaj še niso pokazali." Shatnerju so se na letu pridružili Audrey Powers, podpredsednica družbe Blue Origin, nekdanji inženir Nase Chris Boshuizen in znanstvenik Glen de Vries. Pred poletom v vesolje so imeli nekajdnevno usposabljanje, čeprav med letom niso imeli posebnih nalog, le uživanje v vožnji in čudovitem razgledu na modri planet. Plovilo New Shepard je namreč popolnoma avtomatizirano.

Vodja letenja pri Blue Origin Nicholas Patrick je pojasnil, da mora četverica na krovu vedeti, kaj storiti v primeru izrednih razmer ter prepoznati običajne udarce in hrup vesoljskega poleta. "Poleg tega pa se med usposabljanjem naučijo, kako se premikati po kabini, ne da bi se med seboj udarjali ali brcali, kaj lahko pričakujejo in kako se odzvati na neznane razmere," je še pojasnil nekdanji astronavt pri Nasi.

Sekunde pred izstrelitvijo
Blue Origin

Do zdaj je rekord najstarejše osebe v vesolju pripadal 82-letni Wally Funk, pionirki ženskega letenja, ki jo je na polet dobrih sto kilometrov visoko popeljal Bezos, ko je 20. julija preizkusil polet z New Shepardom.

Pri podjetju Blue Origin so novo odpravo v vesolje predstavili sredi vala obtožb, da imajo strupeno delovno kulturo in se ne držijo ustreznih varnostnih protokolov. Večinoma anonimne obtožbe nekdanjih in sedanjih zaposlenih so vodilni odločno zanikali. "Moja izkušnja pri podjetju Blue Origin ni takšna," je namigovanjem nasprotovala Audrey Powers, odgovorna za letalske operacije. "Od začetka do danes, ko smo začeli lete s človeško posadko, smo izjemno temeljiti. Varnost je vedno naša glavna prioriteta." Blue Origin pospešeno načrtuje povsem komercialne polete za vesoljske turiste. Do zdaj naj bi prodali že za več kot sto milijonov dolarjev vozovnic.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta