Kje je vodja wagnerjevcev Prigožin? Lukašenko trdi, da ga v Belorusiji ni

Va, STA
06.07.2023 12:32

Pripadniki skupine Wagner še vedno niso prispeli v Belorusijo, je izjavil predsednik Belorusije. Govoril je tudi o relaciji Putin-Prigožin.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jevgenij Prigožin
Profimedia

Jevgenij Prigožin, vodja ruske najemniške vojaške skupine Wagner, ki je pred tedni izvedla nedokončani puč, ko se je z oklepnimi vozili odpravila proti Moskvi, je trenutno v Rusiji, je danes izjavil beloruski predsednik Aleksander Lukašenko. Po njegovih besedah pripadniki skupine Wagner še vedno niso prispeli v Belorusijo. "Trenutno vprašanje njihove premestitve in namestitve še ni rešeno. Nikakor me ne skrbi, da bomo tukaj gostili določeno število teh borcev. Ne verjamem, da se bo Wagner obrnil proti beloruski državi," pravi. Po potrebi jih bodo aktivirali, Minsk bo skušal izkoristiti njihove "neprecenljive izkušnje".

"Kar zadeva Prigožina, je v Sankt Peterburgu. Ni v Belorusiji," je na tiskovni konferenci v Minsku izjavil Lukašenko. Zatrdil je še, da je vodja skupine Wagner trenutno na prostosti. "Še včeraj sem z njim govoril po telefonu."  

Nato je govoril o odnosu med Prigožinom in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom: "O odnosih med njima ne vem vsega in ne želim vedeti vsega. Putin pozna Prigožina veliko bolje kot jaz." Lukašenko pravi, da Putin ni tako maščevalen, da bi želel odstraniti Prigožina. V odgovoru na novinarsko vprašanje o vlogi v Belorusiji nameščenega ruskega jedrskega orožja pa je zatrdil, da ga bodo uporabljali izključno za obrambne namene in da z njim ne nameravajo napasti nikogar.

Ruski mediji so v sredo objavili posnetke domnevnega vstopa policije 25. junija v Prigožinovo rezidenco. Tam naj bi bili našli večjo vsoto denarja v dolarjih in rubljih, zlato, orožje, omaro, polno lasulj, in več potnih listov s Prigožinovim imenom, opremljenih s fotografijami različnih oseb.

Iz Kremlja so se danes oglasili, da Moskva Prigožinovega gibanja ne spremlja. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta