Kljub nemirom v Washingtonu newyorški borzni indeksi v novo leto z rastjo

STA, M.D.
09.01.2021 09:00
Newyorški borzni vlagatelji so spregledali vdor podpornikov predsednika ZDA Donalda Trumpa v ameriški kongres in se raje veselili dveh demokratskih zmag na senatnih volitvah v Georgii, ki obetata, da bodo Američani in podjetja kmalu dobili še več zvezne pomoči proti koronavirusu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Vlagatelji so tekom tedna večinoma zanemarili gospodarska poročila in nasilje, saj demokratska večina v zveznem senatu obeta povišanje pomoči posameznim Američanom s 600 na 2000 dolarjev, pomoč bodo dobile tudi zvezne države in mesta.

Vlagatelji Wall Streeta pričakujejo tudi bolj urejen in usklajen odgovor na pandemijo koronavirusa in predvsem več stabilnosti pri vladanju. Indeks Standard & Poor's 500 je v prvem tednu novega leta narasel za 68,61 točke oziroma 1,8 odstotka na 3824,68 točke, industrijski indeks Dow Jones je napredoval za 491,49 točke oziroma 1,6 odstotka na 31.097,97 točke, tehnološki indeks Nasdaq Composite pa za 313,69 točke oziroma 2,4 odstotka na 13.201,98 točke.

Prvi trgovalni dan letošnjega leta so trije glavni indeksi na Wall Streetu v ponedeljek zaključili s padci. Po oceni borznih strokovnjakov so k temu najbolj prispevale skrbi vlagateljev glede torkovega drugega kroga senatnih volitev v Georgii, ki so odločale o tem, kdo bo imel večino.

Zmaga republikancev bi bila dobra, ker novi predsednik ZDA Joe Biden države ne bi mogel obrniti preveč na levo, zmaga demokratov pa bi bila pozitivna, ker bi se obetalo več proračunske stimulacije v pandemiji novega koronavirusa. Vlagatelji se niso mogli odločiti, kaj je bolje, in indeksi so nazadovali. Dow Jones je padel za 1,25 odstotka, S&P 500 za 1,48 odstotka, Nasdaq pa za 1,47 odstotka.

Volitve v Georgii bo so bile v torek, a izid do zaprtja borz še ni bil znan. Vlagatelji so se osredotočili na dobre gospodarske novice in indeksi so si povrnili približno polovico izgubljenega v ponedeljek. Razveselila je novica, da je indeks predelovalne industrije Inštituta za upravljanje s ponudbo ZDA decembra z novembrske vrednosti 57,5 točke napredoval na 60,7 točke. Vsaka vrednost indeksa nad 50 točk pomeni rast predelovalne industrije, analitiki pa so pričakovali nižjo vrednost kot novembra.

V sredo do popoldanskega izbruha nemirov v Washingtonu kakšno uro pred zaprtjem borz še ni bilo povsem jasno, ali so demokrati zmagali v obeh senatnih tekmah Georgie ali le v eni. Za prevzem večine v senatu in oživitev obetov Wall Streeta o dodatni stimulaciji sta bili potrebni obe demokratski zmagi. Ravno v času divjanja Trumpovih privržencev po kongresu je postalo jasno, da je demokratom uspelo, in Dow Jones ter S&P sta narasla.

Ministrstvo za trgovino ZDA je v sredo poročalo, da so tovarne novembra dobile za odstotek več naročil kot oktobra. Šlo je za sedmo mesečno rast zapored, tokrat zaradi rasti naročil v transportu. Naročila so bila novembra vredna skupaj 487,2 milijarde dolarjev.

V četrtek je bilo nemirov konec, vlagatelji Wall Streeta pa so v pričakovanju dodatne stimulacije iz proračuna po skorajšnjem demokratskem prevzemu večine v zveznem senatu potisnili borzne indekse do novih rekordov. Dow Jones je narasel za 0,69 odstotka na 31.041,13 točke, S&P 500 za 1,48 odstotka na 3803,79 točke, Nasdaq pa za 2,56 odstotka na 13.067,48 točke.

Vlagatelji so spregledali neugodni poročili o zunanjetrgovinskem primanjkljaju ZDA v novembru in o novem velikem številu vlog za podporo zaradi brezposelnosti. Zunanjetrgovinski primanjkljaj ZDA se je novembra v primerjavi z oktobrom zvišal za pet milijard dolarjev na 68,1 milijarde dolarjev in s tem dosegel najvišjo raven po avgustu 2006.

V ZDA so zadnji teden lanskega leta po podatkih ministrstva za delo našteli 787.000 novih vlog za nadomestilo v primeru brezposelnosti. Vlog je bilo sicer 3000 manj kot teden prej, a visoko število novih vlog nakazuje, da so odpuščanja tudi več mesecev po izbruhu pandemije še vedno množična.

Rast indeksov se je nadaljevala tudi v petek, ne glede na slabo poročilo ministrstva za delo o zaposlovanju in stopnji brezposelnosti. Ameriško gospodarstvo je decembra izgubilo 140.000 delovnih mest, a je stopnja brezposelnosti kljub temu ostala nespremenjena pri 6,7 odstotka. Brez dela je bilo 10,7 milijona ljudi.

Prodaja zalog na debelo pa je novembra v ZDA v primerjavi z oktobrom narasla za 0,2 odstotka na 496,7 milijarde dolarjev, kar je 0,2 odstotka manj kot novembra 2019. Obseg zalog se od oktobra ni spreminjal in je ostal na vrednosti 649,8 milijarde dolarjev, kar je 2,1 odstotka manj kot pred letom dni.

S&P 500 je v petek napredoval za 20,89 točke oziroma 0,5 odstotka, Dow Jones za 56,84 točke oziroma 0,2 odstotka, Nasdaq pa za 134,50 točke oziroma 1,0 odstotka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta