Koga so za predsednika izvolili razočarani Argentnci

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
20.11.2023 20:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novi argentinski predsednik Javier Milei pozdravlja podpornike v Buenos Airesu.
Cristina Sille

Argentinski volivci so v nedeljo v drugem krogu na položaj predsednika države izvolili desničarskega populista Javierja Mileija, ki je dobil 55,7 odstotka glasov, njegov nasprotnik, levosredinski gospodarski minister Sergio Massa, pa 44,3 odstotka, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Volilna udeležba je bila okoli 76-odstotna. Massa je že čestital nasprotniku za zmago, čestitke pa so prišle tudi iz ZDA. Čestital mu je predsednik ZDA Joe Biden skupaj z državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom, nekdanji predsednik Donald Trump pa je na svojem družbenem mediju Truth Social v prepoznavnem slogu izrazil prepričanje, da bo Milei naredil Argentino spet veliko, pa je zapisala slovenska tiskovna agencija STA.

Odgovorni urednik slovenske oddaje na argentinskem radiu Mirko Vasle iz Buenos Airesa nam je pojasnil izid predsedniških volitev: "Izvolitev Mileija pomeni velik preobrat v argentinski politiki. Ljudje so ga volili predvsem, ker so se naveličali korupcije in kraje. Ankete so ponovno kazale napačno sliko. Predvidevale so, da bo drugi krog predsedniških volitev izenačen, a je Milei zmagal skoraj z dvanajstimi točkami naskoka! Predvsem ga je volila mladina, ki v njem vidi nekaj novega in je razočarana nad političnimi elitami, ki so državo doslej pehale iz krize v krizo. Toda kako bo Milei predsedoval Argentini, ostaja velika neznanka, saj je svojo stranko Libertad avanza (Svoboda napreduje oziroma Svoboda gre naprej) ustanovil šele pred dvema letoma."

Njegovi nazori so radikalni, pravi naš sogovornik: "Napovedal je ukinitev kar nekaj ministrstev, češ da je sedanja vlada vanje vlagala veliko denarja, ki pa so ga pokradli. Milei obljublja tudi, da bo ukinil subvencije. V Argentini namreč kar 51,7 odstotka ljudi živi od subvencij, 46,7 odstotka je revnih. Letos bomo v Argentini imeli 170-odstotno inflacijo, ta hip je 140-odstotna. Spet smo na poti hiperinfalcije. Zato je Milei tudi napovedal, da bo končal peronizem." Kaj to pomeni, vprašamo: "To pomeni, kar sem povedal, ne bo več subvencioniral argentinskih državljanov, ki ne marajo delati, ne bo več z državnim denarjem polnil 'črnih lukenj', skušal bo poskrbeti, da bodo podjetniki konkurenčni." Vasle meni, da je veliko tega, kar se govori o Mileiju, laž, toda za dobro Argentine upa, da mu uspe, čeprav je "res nenavaden človek, ki je šel v politiko". Vasle opozori še na Mileijevo kandidatko za podpredsednico: "Victoria Villaruel se je zavzela za žrtve terorizma med letoma 1973 in 1983. Veliko takratnih teroristov je del sedanje vlade."

Anarhokapitalist - kot se je Milei razglasil sam - torej obljublja radikalne spremembe v argentinski politiki in gospodarstvu. Med temi so še souvedba ameriškega dolarja za nacionalno valuto namesto pesa, ukinitev centralne banke in, kot rečeno, manjšanje proračunske porabe za socialo. Napoveduje liberalizacijo zakonov o orožju, nasprotuje pravici do splava in spolni vzgoji v šolah, ne verjame, da je človek kriv za podnebne spremembe. Po drugi strani nima nič proti istospolnim porokam. Ni pa resnična trditev, da je papeža Frančiška, ki prihaja iz Argentine, označil za komunista, nas je še opozoril Vasle: "To oznako je papežu nadel Mileijev sodelavec, ki je za povrh še menil, da bi morala Argentina prekiniti diplomatske odnose z Vatikanom. Vendar je nato to izjavo umaknil. Veste, papež Frančišek v Argentini ni priljubljen."

Triinpetdesetletni Milei se je rodil v prestolnici Buenos Aires, kjer je v mladosti igral nogomet in prepeval v rock skupini. Leta 2015 se je začel pojavljati v televizijskih oddajah, njegovi besni izpadi proti vladi so postali priljubljeni na družbenih omrežjih. Leta 2021 je bil na listi svoje nove stranke izvoljen za regionalnega poslanca. Z razmršenimi lasmi, jeznimi izbruhi in motorno žago, ki jo je vihtel v zrak, češ, kako bo porezal davke, je odtlej doživel bliskovit vzpon. V ospredje ga je po mnenju analitikov potisnilo razočaranje številnih Argentincev. Tako kot bivši brazilski in ameriški predsednik, Jair Bolsonaro in Donald Trump, je tudi on znan po protisistemski retoriki, vendar so med njimi tudi velike razlike. V govoru ob izvolitvi, ko je na oder pritekel v frenetičnem slogu v mešanici rockovskega zvezdnika in klovna, je Milei napovedal začetek obnove Argentine, ki jo kani znova postaviti na noge.

Milei bo predsedniški položaj prevzel 10. decembra in bo nasledil peronista Alberta Fernandeza.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta