Krvavi napadi z ruskimi raketami, Rusiji se mudi zavzeti Pokrovsk. Zelenski: Ukrajinski vojaki bodo ostali v Kursku

Miha Raičevič Miha Raičevič
04.09.2024 13:58

Rusija je v zadnjih dveh tednih izvedla več zelo bolečih napadov na Ukrajino. Sprva so bili tarča samo infrastrukturni objekti, sledili pa so še precej bolj krvavi napadi, katerih žrtve so bili tudi civilisti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V ruskem napadu uničene hiše v Lvovu 
Ukrajinsko predsedstvo/Profimedia

Rusija je v zadnjih dveh tednih izvedla več zelo bolečih napadov na Ukrajino. Sprva so bili tarča samo infrastrukturni objekti, sledili pa so še precej bolj krvavi napadi, katerih žrtve so bili tudi civilisti. V torek je bila tarča Poltava, kjer naj bi bili z dvema balističnima raketama zadeli vojaški inštitut, kjer naj bi bili po trditvah Rusov tudi nastanjeni tuji inštruktorji. V inštitutu naj bi se izobraževali komunikacijski in elektronski inženirji pa tudi operaterji brezpilotnih letal, ki jih Ukrajina na bojišču vse bolj uporablja v svoj prid. V ruskem napadu je umrlo več kot 50 ljudi, več kot 270 je bilo ranjenih. Šlo je za najbolj krvav ruski napad letos. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je povedal, da sta raketi zadeli območje izobraževalne ustanove in bližnje bolnišnice, delno je bila uničena ena izmed stavb inštituta. Podrobnosti napada še niso znane. Je pa Zelenski pozval zahodne zaveznice, naj Ukrajini končno umaknejo omejitev pri uporabi orožja za napade na cilje znotraj Rusije. 

Ukrajinski vojaki pred napadenim vojaškim objektom v Poltavi
Profimedia

Danes je Rusija s hipersonično raketo napadla še Lvov na zahodu Ukrajine, pri čemer je bilo ubitih še najmanj sedem ljudi, od tega trije otroci. Ukrajinski poslanec Oleksij Gončarenko je sporočil, da je bila ubita praktično cela družina - mati in tri njene hčerke. Napad na hišo naj bi bil preživel le mož in oče iz te družine. Med 25 ranjenimi v napadu na regijo Lvov, ki leži ob meji s Poljsko, pa je bilo še pet otrok. Zagorelo je več stanovanjskih stavb, zaradi ruskega napada pa sta ostali zaprti tudi dve šoli. Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je bil tarča napada kompleks ukrajinske obrambne industrije v mestu Lvov. Samo danes je bilo še pet ljudi ranjenih v napadih na Krivi Rog, sicer rojstni kraj Zelenskega. Med njimi naj bi bila desetletnica.

Lvov
Reuters

Rusija je napade stopnjevala po ukrajinskem vdoru v rusko regijo Kursk. Pretekli ponedeljek je napadla Ukrajino z več kot 200 raketami in droni. Šlo je za enega najbolj obsežnih napadov, v katerem je umrl tudi eden izmed najbolj izurjenih ukrajinskih pilotov Oleksij Mes. Ta je bil prvi vidni protagonist za dobavo letal F-16 v državo. V tujini se je okoli pol leta šolal za letenje s temi letali, pretekli ponedeljek pa je v nepojasnjenih okoliščinah strmoglavil z letalom. Vzrok za to ukrajinski organi še preverjajo, Mes pa naj bi bil na misiji, da prestreže ruske izstrelke, ki so zasuli Ukrajino. Ali ga je zadel ruski izstrelek ali pa je šlo za tehnično napako, morda celo človeško, ni znano. Preverjali naj bi celo, ali so njegovo letalo pomotoma s patrioti sestrelili Ukrajinci sami. Je pa Zelenski po tem incidentu zamenjal poveljnika ukrajinskih letalskih sil.

Zračni posnetek posledic napada v Lvovu
Reuters

Ukrajinsko napredovanje v regiji Kursk je sicer dobilo nek konec. Kijev je v torek celo poročal, da naj bi bilo na ukrajinski strani v Kursku ubitih in ranjenih več kot 9300 vojakov, česar sicer ni mogoče preveriti. Zelenski je v intervjuju za ameriško televizijo NBC dejal, da bodo ukrajinske sile na območju Kurska ostale za nedoločen čas. "Ne potrebujemo njihovega ozemlja. Ne želimo jim vsiljevati ukrajinskega načina življenja," je dejal in dodal, da bodo ozemlje zadržali kot ključni del zmagovitega načrta za končanje vojne. Napovedal je tudi, da bo še ta mesec prijateljskim državam predstavil predlog za hitrejše končanje vojne. 

Gasilci na delu po ruskem napadu v Lvovu
Reuters

Velike izgube Rusov proti Pokrovsku

Ruske kopenske sile sicer vse hitreje napredujejo proti mestu Pokrovsk, zadnji večji utrdbi Ukrajine v regiji Doneck, ki jo je Rusija že pred dvema letoma priključila k svojemu ozemlju. Mesto je za ukrajinske sile pomembno logistično središče. Od začetka avgusta, ko je ukrajinska vojska vdrla v Kursk, je ruska vojska namreč dosega velik preboj v Donecku, saj naj bi za vdor na rusko ozemlje uporabili ravno sile, ki so bile sicer namenjene podpori obrambnim silam na bojišču. Zdaj naj bi se več deset tisoč ruskih vojakov približevalo Pokrovsku in naj bi bili od mesta oddaljeni okoli deset kilometrov.

Pripadniki ukrajinske 25. brigade na položaju v bližini Pokrovska
Reuters

Ali jih bodo ukrajinske sile lahko zadržale, ni jasno. Rusom se mudi zavzeti to mesto, saj za svoje napredovanje plačujejo zelo visoko ceno. Na dan naj bi povprečno izgubili 19 kosov težke oborožitve, poroča Forbes. Izgube ukrajinskih sil na tem območju naj bi bile znatno manjše. Prav zato se Rusiji mudi, da čim prej zavzame Pokrovsk, saj bi dolgotrajni boji lahko izčrpali njeno sicer veliko številčno premoč na tem bojišču. Ukrajina tako lahko ohrani nadzor nad mestom, če bo dovolj zgodaj izčrpala zaloge ruske vojske v tej smeri.

Zamenjave ukrajinskih oblasti

V Ukrajini danes pozornost zbujajo odstopi najmanj štirih ministrov. Odstopi so sicer pričakovani, saj je bila napovedana reorganizacija vlade, kljub temu pa je najbolj odmeven odstop zunanjega ministra Dmitra Kulebe. Že v torek je odstopilo šest visokih vladnih predstavnikov, med njimi tudi minister za strateške industrije, ki je zadolžen za proizvodnjo orožja, minister za pravosodje in minister za zaščito okolja. Razrešen pa je bil namestnik vodje kabineta predsednika Zelenskega Rostislav Šurma.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta