Krvavi ruski uvod v dan zmage, kaj bo Putin povedal ob dnevu zmage nad fašizmom?

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
09.05.2022 05:00

V ruskem zračnem napadu na šolo v regiji Lugansk naj bi bilo ubitih okoli 60 civilistov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šolo, v katero se je zateklo 90 civilistov, so najprej porušile bombe, potem pa jo je zajel še požar.
Reuters

Medtem ko ves svet s tesnobno nestrpnostjo pričakuje, kaj bo ruski predsednik Vladimir Putin povedal v devetomajskem nagovoru tisočim vojakom in visokim gostom na moskovskem Rdečem trgu (letos sicer na vojaški paradi ne bo nobenega tujega predstavnika, niti beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka ne), ruska vojska nadaljuje krvave napade na jugu in zahodu Ukrajine. Po podatkih ukrajinskih oblasti so ruske letalske bombe zadele šolo v vasi Bilohorivka v regiji Lugansk, v katero se je zateklo 90 civilistov. Šolo so zajeli plameni, uspeli pa so rešiti le 30 ljudi. Ostali uradno veljajo za pogrešane, a najverjetneje so mrtvi.

Napad močno spominja na uničenje gledališča v pristaniškem mestu Mariupol, v katerega zaklonišče se je sredi marca skrilo več kot tisoč ljudi. Na koncu so poročali o 600 mrtvih. Ukrajinskim humanitarcem pa naj bi ob pomoči predstavnikov Združenih narodov in Rdečega križa iz mariupolske jeklarne Azovstal, zadnjega žepa v povsem porušenem in okupiranem mestu, ki ga še držijo ukrajinski vojaki, uspelo rešiti vse otroke, ženske in starejše civiliste.

Na ta način je jeklarno zapustilo okoli 500 ljudi, je sporočil generalni sekretar ZN Antonio Guterres.

"Lahko ponovimo" namesto "nikoli več"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sicer dan pred dnevom zmage nad fašizmom objavil čustven video nagovor iz močno poškodovanega kijevskega predmestja Borodjanka in ob tem povlekel vzporednice med nemško zasedbo med drugo svetovno vojno in trenutno rusko invazijo. "V Ukrajini je bila organizirana krvava obnova nacizma," je dejal. "Fanatična ponovitev tega režima, njegovih idej, dejanj, besed in simbolov. Noro podrobna izvedba njegovih grozodejstev in alibijev, ki naj bi temu zlu dali sveti namen," je v črno-belem posnetku poudaril Zelenski.

Rusko vodstvo je obtožil, da je z napadom na Ukrajino 24. februarja umaknilo iz protivojnih sloganov besedi "nikoli več" in ju nadomestilo z "lahko ponovimo".Ob obletnici konca druge svetovne vojne je Zelenski še spomnil na prispevek Ukrajincev k zmagi koalicije proti nemškemu nacističnemu voditelju Adolfu Hitlerju. Država je trpela zaradi bombardiranj, streljanj in zasedbe, izgubila ljudi v koncentracijskih taboriščih in plinskih celicah, a je na koncu zmagala, je dejal.

Razdejanje. To je nekoč bila šola.
Reuters

Putin o preporodu nacizma

Tudi Putin je ob obletnici poraza nacistične Nemčije v drugi svetovni vojni čestital voditeljem več nekdanjih sovjetskih republik in proruskih separatističnih regij na vzhodu Ukrajine. Ob tem je izrazil prepričanje, da bo Rusija zmagala tudi v Ukrajini. "Danes se naši vojaki, tako kot njihovi predniki, borijo drug ob drugem za osvoboditev svoje domovine izpod nacistične umazanije z zaupanjem, da bo tako kot leta 1945 zmaga naša," je Putin, ki je februarja poslal rusko vojsko v Ukrajino na "posebno operacijo za demilitarizacijo in denacifikacijo" te nekdanje sovjetske republike. "Danes je naša skupna dolžnost, da preprečimo preporod nacizma, ki je povzročil toliko trpljenja različnim narodom," je dodal. Večkrat je izpostavil zasluge ne le vojakov, ampak tudi civilistov na "domači fronti, ki so razbili nacizem za ceno neštetih žrtev".

"Žal danes nacizem spet dviguje glavo," je še povedal ruski predsednik, ki je vojaško operacijo v Ukrajini sprožil zaradi domnevnega fašizma v tej državi ter domnevnih groženj Rusiji in rusko govoreči manjšini na vzhodu Ukrajine, ki jo zdaj ruska vojska s to operacijo "osvobaja". "Naša sveta dolžnost je ustaviti ideološke naslednike tistih, ki so bili poraženi v drugi svetovni vojni, ki jo Moskva imenuje velika domovinska vojna," je dejal Putin. Ruse je pozval, naj se maščujejo, in dodal, da želi vsem prebivalcem Ukrajine mirno in pravično prihodnost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta