Kurz ni več avstrijski kancler: "Očitki zoper mene so napačni in to bom, sem prepričan, dokazal"

09.10.2021 19:29
Dosedanji avstrijski kancler je nocoj odstopil, še preden bi v torek v parlamentu glasovali o njegovi nezaupnici zavoljo tako imenovane oglasne afere, ki je severno sosedo pahnila v doslej nevideno politično krizo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Nocoj je v kanclerskem uradu na Dunaju pred novinarje stopil 35-letni Sebastian Kurz in sporočil, da hoče narediti prostor drugemu in tako preprečiti kaos v državi. Zato za novega kanclerja namesto sebe predlaga dosedanjega zunanjega ministra Alexandra Schallenberga.

Kurz: "Zmeraj sem delal za Avstrijo, že kot državni sekretar, pa kot minister in sedaj kot kancler. Zadnja leta so bila naporna tako za vlado kot zame. Koronakriza še ni premagana, gospodarstvo počasi okreva, želimo obdržati delovna mesta. Za to rabimo stabilnost. Očitki zoper mene so napačni in to bom, sem prepričan, dokazal. Vendar mi v koaliciji in ne v opoziciji ne priznavajo presumpcije nedolžnosti, ki bi morala biti zagotovljena vsakemu državljanu. Smo v kritični fazi. Ne želim, da dežela zapade v kaos, da bi novo vlado oblikovale štiri stranke in bi bila njihova vlada odvisna od Kicklove (šef svobodnjakov) milosti. Meni je moja dežela najvažnejša, bolj od moje osebe. Da bi ohranili stabilnost, za šefa vlade predlagam Alexandra Schallenberga, ki premore diplomatske spretnosti in bo z njimi med strankami spet spodbudil zaupanje."

EPA

Da odstopa, izrecno avstrijski kancler ni dejal, zategadelj prvi avstrijski komentatorji ugibajo, da se zgolj umika na stran, dokler se ne konča preiskava zoper njega in njegove najožje sodelavce v tako imenovani oglasni aferi. Kurz ostaja šef Ljudske stranke, vrača se v parlament, kjer bo šef njenega poslanskega kluba.

Kurza in vsaj deset njegovih tesnih sodelavcev preiskuje tožilstvo, saj naj bi od leta 2016 predvsem dnevniku Oesterreich namenili okoli 1,3 milijone evrov za Kurzu naklonjene zapise oziroma celo prirejene izide javnomnenjskih anket.  

Kakorkoli, v zadnjih štirih dneh, ko so bile narejene hišne preiskave, je bil dosedanji kancler Kurz pod izjemnim pritiskom ne le opozicije pač pa tudi manjše koalicijske partnerice stranke Zelenih. Le Ljudska stranka se je delala, da je trdno za njim. Toda danes so se tudi v njej pojavile prve razpoke, ko je tirolska deželna ministrica iz te stranke Beate Palfrader za Die Presse začela govoriti, da bi se moral Kurz umakniti, dokler se afera ne razčisti. To se je zdaj zgodilo še isti večer.

Če bo Schallenberg potrjen za kanclerja, potem predčasnih volitev, ki si jih nobena avstrijska stranka zdaj ne želi, ne bo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta