Laschet si je oddahnil: Njegova konservativna stranka še tretjič zapored osvojila prvo mesto

Boris Jaušovec
06.06.2021 19:45
Pred zveznimi volitvami CDU dobil želen pospešek, desničarski AfD pa se je v Saški-Anhaltu spet zavihtel na drugo mesto.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ministrski predsednik Saške-Anhalt Reiner Haseloff nocoj v Magdeburgu obdan z novinarji Foto: REUTERS
Christian Mang

Po današnjih zadnjih deželnih volitvah pred zveznimi parlamentarnimi, ki bodo 26. septembra, v zvezni deželi Saška-Anhalt na vzhodu Nemčije si je vodilni kandidat CDU Armin Laschet lahko otrl prepoteno čelo. Njegova konservativna stranka je v eni najmanjših (2,2 milijona prebivalcev) in najrevnejših nemških zveznih dežel še tretjič zapored pod vodstvom že 67-letnega Reinerja Haseloffa osvojila prvo mesto. Za CDU je bilo nocoj po vzporednih volitvah javnih televizij ZDF in ARD 35 odstotkov volivcev, kar je celo več kot na zadnjih volitvah, ko je CDU zmagala s 30 odstotki glasov.

Najhujša tekmica CDU v deželi, populistična, desničarska in antiestablišmentska Alternativa za Nemčijo (AfD) je ostala druga, čeprav je v sredo odjeknila javnomnenjska anketa inštituta Insa v dnevniku Bild. Po njej bi sporna AfD, s katero za zdaj druge nemške stranke zavračajo sodelovanje v vladah, lahko celo slavila zmago. Pa je AfD s 23 odstotki dobila odstotno točko manj kot nazadnje. Če bi prehitela CDU, je tednik Der Spiegel pisal, da bi bila to za CDU in Lascheta katastrofa. Laschet je kandidat za kanclerja iz vrst konservativcev postal šele pred tedni, saj kanclerka Angela Merkel ne gre več v boj za rekordni peti mandat. Najmanj, kar bi njuna stranka zdaj potrebovala, bi bila vnovična razprava o tem, zakaj jih AfD na vzhodu prehiteva po desni, na nacionalni ravni oziroma na zahodu pa že tako Zeleni po levi. Ali je tega krivo slovo Merklove ali vendarle kaj bolj vsebinskega? Denimo korupcijski škandali članov stranke pri nabavi protikoronskih zaščitnih sredstev ali tudi to, da bi bil bavarski premier Marcus Söder morda boljši kandidat za kanclerja.

Saška-Anhalt velja za trdnjavo AfD, piše slovenska tiskovna agencija STA. Druge stranke so prilezle na enajst (Levica) in osem odstotkov (SPD), Zeleni celo komaj na dobrih šest. So se pa v deželni parlament s slabimi sedmimi odstotki vrnili liberalci (FDP). V deželi AfD redno dosega dvakrat več odstotkov kot drugod. Dežela je obubožana. Po združitvi Nemčije leta 1990 je v Saški-Anhalt propadla težka industrija. Smešno pa je, da protipriseljenska stranka dosega veliko priljubljenost v deželi, kjer gastarbajterjev in imigrantov skoraj ni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta