Letalski tovorni promet januarja presegel predkoronske ravni, kaj pa potniški?

Gr.G., STA
03.03.2021 16:44
Januarja letos je število letalskih potnikov glede na januar 2019, torej primerljivi mesec pred izbruhom globalne pandemije covida-19, upadlo za 72 odstotkov, je v sporočila IATA.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Letalski tovorni promet se je januarja znova močno okrepil in presegel ravni izpred pandemije covida-19, so pokazali podatki mednarodne agencije za letalski promet IATA. Medtem je zračni potniški promet še naprej močno prizadet. Januarja letos je število letalskih potnikov glede na januar 2019, torej primerljivi mesec pred izbruhom globalne pandemije covida-19, upadlo za 72 odstotkov, je sporočila IATA. V primerjavi z zadnjim predkriznim januarjem se je domači letalski promet skrčil za 47,4 odstotka, v mednarodnem prometu pa je število potnikov upadlo za 85,6 odstotka.

Reuters

"Leto 2021 se je začelo slabše, kot se je končalo leto 2020, in to veliko pove," je številke komentiral generalni direktor IATA Alexandre de Juniac. "Kljub krepitvi programov cepljenj vlade zaradi novih različic covida-19 znova krepijo omejitve potovanj. Negotovost, povezana s trajanjem teh omejitev, vpliva tudi na bodoča potovanja," je navedel. Tako so februarja letos rezervacije za potovanja v glavni poletni sezoni na severni polobli 78 odstotkov pod tistimi iz februarja 2019. "Reči, da se je leto 2021 začelo neugodno, je podcenjevanje," je še dejal de Juniac. Slabšajo se finančni obeti za letalske prevoznike; letos bo letalska industrija predvidoma izgubila med 75 in 95 milijard dolarjev, namesto da bi v zadnjem četrtletju, kot je IATA računala doslej, znova beležila pozitiven denarni tok. "Tega industrija ne bo mogla zdržati brez dodatne pomoči vlad," je še dejal.

Veliko boljši pa so podatki iz tovornega segmenta. Tam se je namreč obseg tonskih kilometrov glede na januar 2019 v prvem letošnjem mesecu povečal za 1,1 odstotka. Glede na december lani je porasel za tri odstotke. IATA je razlog za to pripisala zlasti okrevanju v predelovalnem sektorju, ki kljub covidu-19 ostaja močno. Ob tem pa so v združenju opozorili na manjše kapacitete za prevoz tovora. V tonskih kilometrih so se kapacitete namreč skrčile za 19,5 odstotka glede na januar 2019 in za pet odstotkov glede na december lani. Na mesečni ravni je šlo za prvo znižanje od aprila lani, ki je zlasti posledica manjšega števila potniških letal v zraku.

Reuters

"Medtem ko je potreba po prevozu tovora velika, je naša sposobnost omejena zaradi pomanjkanja kapacitet, ki jih v tovornem prostoru običajno zagotavljajo potniška letala," je navedel de Juniac. "V običajnem času tretjina svetovne trgovine, izražena vrednostno, potuje po zraku," je spomnil in ocenil, da je zato zračni promet ključen pri okrevanju gospodarstev po covidu-19, nenazadnje pa bo njegova vloga nepogrešljiva tudi pri dostavi cepiv.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta