Leto od terorističnega napada na Dunaju: Sedem pomagačev napadalca priprli, preiskujejo še 21 oseb

Vanessa Čokl
20.10.2021 16:59
Preiskava je doslej potrdila, da je storilec v noči zločina napadel sam. Koga vse preiskujejo in zakaj?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dunajske ulice po smrtonosnem divjanju napadalca 2. novembra lani.  
EPA

Skoraj leto dni po terorističnem napadu na Dunaju, v katerem so umrle štiri osebe, je bil pripor odrejen za sedem osumljenih, da so pomagali domnevnemu storilcu. Preiskujejo pa še 21 drugih oseb, za katere sumijo, da so tudi povezane z napadom, je sporočila tiskovna predstavnica tožilstva Nina Bussek. V primeru, da bodo osumljeni spoznani za krive, jim grozi do deset let zapora.

Preiskava je doslej potrdila, da je storilec v noči zločina napad izvedel sam, sta na novinarski konferenci sporočila Busskova in višji policijski preiskovalec Michael Lohnegger.

Trije so osumljeni, da so morilcu pomagali pri nakupu orožja. Štirje pa so osumljeni, da so ga spodbudili k izvedbi napada. Busskova je dejala, da so povezani s skrajno skupino Islamska država in s terorističnimi omrežji. Moški, ki je osumljen, da je storilcu prodal orožje, trenutno ni v priporu.

Avstrijsko prestolnico je 2. novembra lani pretresel teroristični napad, ko je 20-letni islamski skrajnež Kujtim Fejzulai v strelskem pohodu ubil štiri ljudi in jih več kot 20 ranil, preden ga je ubila policija.
Po napadu je na dan prišlo, da je bil moški že kaznovan. Obveščevalci pa so vedeli, da se je na Dunaju srečal z islamisti iz Nemčije in Švice ter da je skušal na Slovaškem kupiti strelivo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta