Litva zaradi možnih varnostnih tveganj in cenzure svari pred kitajskimi mobilnimi telefoni

22.09.2021 14:09
Litovska vlada je uporabnike posvarila pred varnostnimi tveganji in cenzuro v pametnih telefonih kitajskih proizvajalcev. Potrošnikom svetuje, naj se izogibajo kupovanju mobilnih telefonov kitajskih izdelovalcev in naj prenehajo z uporabo naprav, ki jih že imajo v lasti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Opozorilo je izdal litovski državni center za kibernetsko varnost. Med štirimi ključnimi odkritimi varnostnimi tveganji sta dve povezani z vnaprej nameščenimi aplikacijami, dve pa s potencialno izgubo osebnih podatkov in morebitnih omejitev svobode izražanja, so navedli v inštituciji, ki deluje v okviru litovskega obrambnega ministrstva.

Pod lupo so vzeli telefone OnePlus 8T 5G, Huawei P40 5G in Xiaomi Mi 10T 5G.

"Naše priporočilo je, naj uporabniki ne kupujejo novih kitajskih telefonov in naj se znebijo tistih, ki so jih že kupili, kakor hitro je razumno mogoče," je po navedbah britanskega BBC dejal namestnik obrambnega ministra Margiris Abukevicius.

Najbolj problematičen Xiaomi

Analiza Xiaomijeve naprave je pokazala največ problematičnih točk. Telefon ima denimo tehnično sposobnost cenzuriranja vsebine, naložene nanjo. Tako bi lahko prepoznal in blokiral izraze, kot so "svoboda Tibetu" ali "demokratično gibanje". Ta funkcija je na aparatih, prodanih v Evropi, izključena, a jo je mogoče kadar koli na daljavo vključiti. Prav tako lahko telefon pošilja podatke na kitajske serverje brez vednosti uporabnika.

Na Huaweijevih telefonih medtem težavo predstavlja uradna trgovina z aplikacijami, ki uporabnika preusmerja k nepreverjenim in potencialno nevarnim ponudnikom. S tem so uporabniki izpostavljeni nevarnosti kibernetskih napadov. Telefon OnePlus varnostnih težav ni imel.

Po navedbah centra za kibernetsko varnost so bili trije ponudniki izbrani, ker so bila varnostna tveganja v njihovih proizvodih javno prepoznana. Diplomatski odnosi med Litvo in Kitajsko so sicer zaostreni zaradi odločitve vlade v Vilniusu, da okrepi odnose s Tajvanom. Samo v Litvi je sicer okoli 200 javnih organov že kupilo mobilne telefone s hitrim standardom 5G.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta