Lukašenko: "Zahod je prestopil rdečo črto!" Starši blogerja Romana Protaseviča rotijo svet, naj jim pomaga rešiti sinovo življenje

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
26.05.2021 11:36
Starši blogerja Romana Protaseviča, zaradi aretacije katerega so beloruske oblasti z lažno prijavo grožnje z bombo preusmerile Ryanairovo letalo v Minsk, rotijo svet, naj jim pomaga rešiti sinovo življenje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je zažugal zahodnim državam.
Reuters

Zahod je prestopil rdečo črto, je poslancem beloruskega parlamenta, seveda večinoma svojim podpornikom, povedal predsednik Aleksander Lukašenko. To je bil njegov prvi nastop v javnosti, odkar je beloruska kontrola letenja v nedeljo obvestila posadko potniškega letala boeing 737 irske družbe Ryanair na letu od Aten do litovske Vilne, da je v letalu podtaknjena bomba, in ga v spremstvu lovskega letala Mig-29 napotila k pristanku v Minsku. Tam so izkrcali vseh 123 potnikov in nemudoma aretirali 26-letnega beloruskega blogerja Romana Protaseviča, ki je že dolgo trn v peti Lukašenkovemu režimu, in njegovo dekle, 23-letno rusko študentko Sofijo Sapega. Odpeljali so ju v pripor, od koder je v torek Protasevič, verjetno pod pritiskom, v videoposnetku priznal vse, kar mu oblasti očitajo - v prvi vrsti "organizacijo množičnih nemirov" v Minsku, ki so se pričeli po spornih predsedniških volitvah avgusta lani, ko je Lukašenko razglasil gladko zmago, v katero dvomi tako opozicija kot ves svet. Grozi mu 15 let zapora.

"Kot smo napovedali, so tisti, ki nam želijo slabo, tako doma kot v tujini, spremenili svoje metode napadanja države," je v nagovoru parlamentu dejal Lukašenko. "Prešli so skrajne meje in presegli omejitve zdravega razuma in človeške morale," je dodal. Zatrdil je, da je s preusmeritvijo letala ravnal zakonito in z namenom zaščite "svojih ljudi". Kot popolno laž je zavrnil navedbe, da je lovec potniško letalo prisilil v pristanek v Minsku. Zahodne države sicer zahtevajo takojšnjo izpustitev Protaseviča in Sapege, pripravljajo pa se tudi na sankcije proti beloruskemu režimu. Za začetek so se številne letalske družbe pričele izogibati beloruskemu zračnemu prostoru.

Roman Protasevič
Reuters

Protasevičevi starši, ki so na Poljskem, medtem rotijo svetovno skupnost, naj reši njihovega sina. Natalija Protasevič je novinarjem dejala: "Prosim, rotim, pozivam celotno mednarodno skupnost - rešite ga. On je sam eden on novinarjev, samo otrok ... Rotim vas, rešite ga. Tam ga bodo ubili." Dmitrij Protasevič, nekdanji vojak, pa je dodal: "Odvetnica ga je skušala danes obiskati, a so jo zavrnili. Ne vemo, ali je res tam, kjer trdijo, ne vemo, kakšno je njegovo zdravstveno stanje, ne vemo, kako se počuti ..."

Sofija Sapega
Reuters

Beloruske oblasti so objavile tudi posnetek Sofije Sapega, v katerem prebere izjavo, da je sodelovala pri nastajanju spletne strani, na kateri so bili objavljeni podatki o policistih in pripadnikih tajne službe. Tudi njej grozi več let zapora. Njena mama Ana Dudič je za tiskovno agencijo Reuters povedala: "Upam v čudež, saj vem, da moja hči ni kriva ničesar. Preprosto je bila ob nepravem času na nepravem mestu." Niti ona niti odvetnik niso mogli stopiti v stik s Sofijo, ki je sicer končevala študij na univerzi v Vilni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta