Madžarska in Evropa: Grozeči sedmi člen in Orbanovih sedem zahtev

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
07.07.2021 20:02
Slovenija se je, vsaj zdi se tako, glede videnj madžarskega premierja Viktorja Orbana postavila v nevtralno držo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Da so proti madžarskemu zakonu in homofobiji v Budimpešti in drugod junija potekali protesti, Orbana očitno ne moti.
Reuters

Številni evropski poslanci so na plenarnem zasedanju v Strasbourgu kritizirali sporni madžarski zakon, ki po oceni Evropske komisije diskriminira osebe LGBTIQ, torej istospolno in drugače spolno usmerjene. Vprašanje pravic oseb LGBTIQ na Madžarskem je zaznamovalo že junijski vrh EU, o katerem so včeraj razpravljali evropski poslanci. Več virov je tedaj poročalo, da sta Madžarski v bran stopili le Slovenija in Poljska, vsi drugi so izražali zaskrbljenost.

​Varovanje temeljnih vrednot EU

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je ob tem znova poudarila, da bo komisija za zavarovanje temeljnih vrednot unije uporabila vse vzvode, ki jih ima kot varuhinja pogodb EU, če Madžarska ne bo umaknila spornega zakona. Pri tem je izpostavila tudi mehanizem pogojevanja izkoriščenja evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava, ki naj bi ga začela uporabljati jeseni, in pomen ustrezne zaščite evropskih sredstev za okrevanje. Ni pa potrdila torkovega poročanja nemških medijev, da komisija še ni pripravljena podati pozitivne ocene za madžarski načrt za okrevanje zaradi nezadostnih zagotovil o zaščiti pred zlorabo sredstev. V komisiji sicer uradno pravijo, da ocena načrta še poteka in v tej fazi ne morejo podati nobene predhodne ocene.

Evropski poslanec iz liberalnih vrst Guy Verhofstadt je bil v povezavi s tem kritičen, češ da mora komisija, ne pa mediji, sporočati takšne odločitve. Ob tem je komisijo pozval k pojasnilom. Podpredsednica komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova, ki je v tistem delu razprave zastopala komisijo, pa mu je odgovorila, da komisija postopka še ni končala in da nemški mediji niso imeli prav. Spomnila je tudi, da končno odločitev o nacionalnem načrtu za okrevanje sprejmejo članice EU s kvalificirano večino.

Številni evropski poslanci iz večine političnih skupin v parlamentu so bili sicer zelo kritični do spornega madžarskega zakona, je poročala Slovenska tiskovna agencija (STA), liberalci in zeleni pa izpostavljajo tudi, da je treba jasno povezati spoštovanje vladavine prava z dostopom Madžarske do evropskih sredstev. Vodja liberalne skupine Renew Dacian Ciolos je tako opozoril, da komisija ne bi smela odobriti madžarskega načrta za okrevanje, dokler madžarski premier Viktor Orban ne izpolni vrste pogojev. Vodja desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber pa je poudaril, da je madžarski zakon sramota, in napovedal, da bodo v EPP podprli skupno resolucijo, ki naj bi jo sprejeli na tem zasedanju. Voditeljica socialdemokratov S&D Iratxe Garcia Perez je pozvala k jasnemu odzivu na dogajanje na Madžarskem, češ da je "treba preiti od odzivanja k ukrepanju", ter opozorila na podobne težnje na Poljskem in tudi v Sloveniji. Madžarski zakon so podprli edino v skrajno desni skupini Identiteta in demokracija (ID), kjer menijo, da je odziv unije na ta zakon "proti pedofiliji" škandalozen, saj da želi Madžarska zgolj obvarovati otroke pred propagando vse bolj agresivne skupnosti LGBTIQ. V evroskeptični skupini Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) pa so bili kritični, češ da je bila razprava "osredotočena na Madžarsko, ne pa na resna vprašanja".

Viktor Orban
Reuters

Z oglasi do volivcev

Toda madžarski premier Orban izziva Evropsko unijo že dolgo. Nedavno je sprožil evropski spor, ko je objavil svojih sedem tez o rekonstrukciji EU. Da ne bi bile spregledane, je to skušal publicirati v obliki oglasov v številnih medijih. Tako je avstrijski časnik Die Presse včeraj objavil celostranski plačani oglas, v katerem predstavlja svoje videnje prihodnosti EU in zahteva "ponovno vzpostavitev evropske demokracije" ter svari pred množičnim priseljevanjem in pandemijami. Oglas je sporen, med mediji, ki so ga objavili, so bili francoski Le Figaro, nemški Bild, španski ABC, danski Jyllands-Posten, češka Mlada fronta Dnes, hrvaški Večernji list in zdaj tudi avstrijski Die Presse. Po drugi strani so številni evropski časniki objavo zavrnili, saj da ne želijo dajati medijskega prostora politiku, ki krši človekove pravice in svobodo medijev. Tako so se med drugim odločili - in to tudi javno sporočili - švedski Dagens Nyheter, več belgijskih časnikov in malteški Times of Malta.

Orban sicer v oglasu svojo vizijo prihodnosti EU strne v sedmih točkah. V njih zavrača "evropski imperij" oziroma superdržavo, ki jo, ne da bi jim kdorkoli dal dovoljenje za to, gradijo v Bruslju. "Vrniti moramo evropsko demokracijo in okrepiti vlogo nacionalnih parlamentov, medtem ko se je Evropski parlament izkazal za slepo ulico, saj zastopa le lastne ideološke in institucionalne interese," je zapisal madžarski premier. Sledita še njegova ocena, da je evropska integracija sredstvo in ne sama sebi namen, ter poziv, da se iz temeljnih pogodb EU izbriše cilj vse tesneje povezane unije narodov Evrope. Moč evropski integraciji po mnenju Orbana dajejo skupni gospodarski uspehi, in če države skupaj ne morejo biti uspešnejše, kot je lahko vsaka posebej, potem to pač pomeni konec EU.

Orban poleg tega zavrača "outsourcing" pravne države na "podizvajalce" ter meni, da morajo odločitve sprejemati izvoljeni voditelji držav, ne pa mednarodne nevladne organizacije. Za prihodnje desetletje napoveduje obdobje nevarnih izzivov z množičnimi migracijami in pandemijami na čelu. V zadnji, sedmi točki poziva še k članstvu Srbije v EU.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta