Madžarska zaradi širjenja koronavirusa znova zapira meje, Macron svari pred ponovnim zapiranjem mej v Evropi

A.L., STA
28.08.2020 18:16

Zaradi vse večjega števila okužb z novim koronavirusom, vnešenih iz tujine, bo Madžarska 1. septembra znova zaprla meje za tuje državljane, je danes po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočila vlada v Budimpešti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Na Madžarsko bodo smeli vstopiti le madžarski državljani, tujci pa bodo za vstop morali navesti utemeljen razlog.
"Od 1. septembra tujim državljanom ne bo dovoljen vstop na ozemlje Madžarske," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal šef kabineta madžarskega premiera Viktorja Orbana, Gergely Gulyas. Mejo bodo zaprli za mesec dni, je dodal.
"Epidemiološka razvrstitev držav je bila ukinjena. Madžarska je zelena, vse druge države so postale rdeče," je dejal Gulyas in dodal, "da večina novih okužb prihaja iz tujine".
Gulyas je dejal, da bodo madžarski državljani, ki se bodo vračali iz tujine, lahko vstopili v državo, če bodo predložili dva negativna testa na covid-19 ali pa bodo šli za 14 dni v karanteno. Kot je dejal, bo vlada pozneje določila druge izjeme, na primer za diplomate.
Na Madžarskem, ki ima približno deset milijonov prebivalcev, so doslej potrdili približno 5500 okuženih z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo 614 ljudi.

Macron svari pred ponovnim zapiranjem mej v Evropi

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes posvaril pred ponovnim zapiranjem mej med članicami Evropske unije zaradi covida-19. Ta ukrep, ki so ga države sprejele spomladi v prizadevanjih za omejitev širjenja novega koronavirusa, je bil kontraproduktiven in neučinkovit, je poudaril.
"Ne ponavljajmo napak iz meseca marca glede tega vprašanja," je opozoril. Ob tem je pozval k evropskemu usklajevanju in skupnemu pristopu držav do lokalnih izbruhov okužb, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
Evropa ima na milijone čezmejnih delavcev, nekateri med njimi dnevno prečkajo mejo na območju, kjer ni veliko okužb in nesmiselno bi bilo ovirati vsakdanje življenje in gospodarstvo, je opozoril. Zapiranje mej med dvema državama po njegovem ni smiselno, če obstajajo grozdi okužb, ki so jasno identificirani.
Kot je dejal, je minuli teden o tem govoril z nemško kanclerko Angelo Merkel. "V prihodnjih dneh si bomo prizadevali za napredek pri tem vprašanju," je dejal.
Francija je v četrtek zabeležila 6.111 novih okužb s koronavirusom, kar je največ od konca marca. Zaradi covida-19 je v tej državi doslej umrlo več kot 30.000 ljudi. Kljub hitremu naraščanju okužb pa vse regije niso enako prizadete. V četrtek so na zemljevid z rdečimi območji, kjer se virus hitro širi, dodali 19 departmajev, skupaj je tako "rdečih" 21 francoskih departmajev. V Parizu pa so od danes povsod obvezne maske.
Velika večina evropskih držav je sredi marca zaradi pandemije covida-19 zaprla meje ter jih nato ob umirjanju razmer in pred poletno turistično ponovno odprla. Evropska komisija je sredi maja pozvala k usklajenemu odpravljanju omejitev na notranjih mejah EU, junija pa priporočila odpravo vseh omejitev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta