Madžarski premier v Evropskem parlamentu: Orban želi spremeniti EU

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
09.10.2024 18:00

"Razmere ob drugem madžarskem predsedovanju EU so resnejše kot ob prvem leta 2011, morda najresnejše v zgodovini Unije," je v Strasbourgu povedal Viktor Orban. Vendar so njegove zamisli naletele na kritiko

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Madžarski premier Viktor Orban je v Evropskem parlamentu nastopil odločno.
Yves Herman

Madžarski premier Viktor Orban je v Evropskem parlamentu poudaril, da se EU mora spremeniti. V govoru v Strasbourgu je kot glavne teme izpostavil konkurenčnost, migracije in krizo schengna. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in številni evropski poslanci so bili medtem kritični do Budimpešte, je poročala slovenska tiskovna agencija STA.

Orban je prioritete predsedovanja Madžarske Svetu EU danes predstavil s skoraj enomesečno zamudo, saj septembra zavoljo poplav v domovini ni mogel priti v Strasbourg. Tako je poslance spomnil, da Madžarska Svetu EU predseduje drugič in da je bila Evropa sredi krize tudi ob njenem prvem predsedovanju leta 2011: "Toda razmere so zdaj bolj resne, kot so bile leta 2011, morda celo resnejše kot kadar koli v zgodovini Unije." Omenil je vojne na Bližnjem vzhodu in v Ukrajini, tveganje razpada schengna in upadanje konkurenčnosti EU. Konkurenčnost je izpostavil kot najpomembnejši element sprememb, kajti gospodarska rast Unije je v zadnjih dveh desetletjih zaostajala za gospodarsko rastjo ZDA in Kitajske, rast njene produktivnosti pa je bila počasnejša od rasti konkurenčnih držav, zato je njen delež v svetovni trgovini vse manjši.

Zaščita zunanjih meja

"V Evropi se s priseljevanjem povečujejo antisemizitem, homofobija in nasilje nad ženskami," je še dejal in v plenarni dvorani sprožil nekaj negodovanja. V zvezi z migracijsko krizo se je zavzel za zaščito zunanjih meja EU, edino rešitev pa vidi v centrih za migrante izven Unije, v katerih bi jih preverjali pred prihodom v povezavo. Zaradi nezakonitih migracij države znova uvajajo nadzor na mejah in schengen je ogrožen, je še dejal Orban. Madžarsko predsedstvo predlaga schengenske vrhe, na katerih bi se redno zbirali predstavniki članic, pa tudi da Bolgarija in Romunija do konca polletnega predsedovanja postaneta polnopravni članici območja.

Po njegovem nastopu je več poslancev v plenarni dvorani zapelo pesem Bella Ciao. "To ni Evrovizija," je razmere skušala umiriti predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola. A je bila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen kritična do madžarske vlade:"Še vedno so nekateri, ki za to vojno ne krivijo napadalca, temveč napadenega." V zvezi s konkurenčnostjo je Madžarski, ki je sicer ni poimensko izpostavila, očitala, da z obdavčevanjem in izvoznimi omejitvami diskriminira evropska podjetja ter kljub pozivom k skupnemu načrtu za razogljičenje in rast vztraja pri "umazanih ruskih fosilnih gorivih". "Kdor želi evropsko energetsko varnost, mora k njej predvsem prispevati," je poudarila. Madžarsko omilitev vizumskega režima za Ruse in Beloruse je označila za tveganje ne le za Madžarsko, temveč za vso Unijo.

Pred Orbanovim govorom se je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa pred plenarno dvorano v Strasbourgu protestno zbrala skupina evroposlancev iz več političnih skupin, ki so nosili majice in transparente z napisom Demokrati proti avtokratom.

Zavrnil "levičarske laži"

V razpravi, ki je sledila Orbanovemu govoru, so bili številni evropski poslanci kritični do Orbana. "Tukaj niste dobrodošli. To je hiša evropske demokracije," mu je sporočila sopredsednica skupine Zelenih Terry Reintke. Vodja skupine Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber mu je očital, da njegovi obiski v Moskvi niso mirovna misija. "Lažno domoljubje ste uporabili za rušenje demokracije, preživetje v korupciji in teptanje pravic tistih, ki ne mislijo tako kot vi," je bila kritična vodja skupine socialistov in demokratov (S&D) Iratxe Garcia Perez. Nastopil je tudi vodja madžarske opozicije Peter Magyar (EPP), ki je Orbanu sporočil, da si bo opozicija kljub njegovim grožnjam opomogla ter zgradila mirno, pravično in evropsko Madžarsko: "Ni nas strah, čas deluje v našo korist."

Orban je v odzivu na kritike dejal, da gre za "levičarske laži" in čisto politično propagando. Zavrnil je tudi primerjavo von der Leyen med sovjetsko invazijo na Madžarsko leta 1956 in ruskim napadom na Ukrajino. Komisiji je očital, da ni več skrbnica evropskih pogodb, temveč politično telo, več poslancem pa, da so razpravo izkoristili za osebni napad nanj.

Na tiskovni konferenci pred nastopom pred evropskimi parlamentarci je Orban že v torek poskrbel za nekaj razburjenja, ko je dejal, da "če Donald Trump ponovno postne predsednik ZDA, bomo na Madžarskem odprli veliko šampanjcev." Menil je, da mora biti Evropa pripravljena, da si bo republikanski kandidat ob morebitni izvolitvi prizadeval za končanje vojne v Ukrajini še pred januarsko inavguracijo. Ponovil je, da si Budimpešta želi prekinitve ognja v Ukrajini, saj da ta v vojni na bojišču ne more zmagati. V luči tega je dodal, da si Madžarska prizadeva, da bi članice EU spremenile strategijo do Ukrajine. Spregovoril je tudi o prihodnosti Evrope in ocenil, da ta ne bo popolna, dokler ne bodo v EU vstopile države Zahodnega Balkana. "Tem državam smo pred 20 leti obljubili vstop in čas je, da obljubo izpolnimo," je dejal. Razkril je, da je madžarsko predsedstvo Svetu EU v ta namen sklicalo vrh držav Zahodnega Balkana in EU. Izpostavil je še, da mora širitev povezave temeljiti na zaslugah in da ne bo uspešna, če zraven ne bo Srbije.

Madžarski zlobnež

Orbanovo novinarsko konferenco je na kratko prekinil madžarski opozicijski politik Marton Gyekiczki, ki je v zrak vrgel snop bankovcev in zakričal: "Za koliko denarja ste izdali svojo domovino, gospod premier?" Varnostniki so ga hitro obvladali, Orban pa je v odzivu pripomnil, da ko en politik drugemu reče, da je zlobnež, to v madžarski kulturi pomeni, da se z njim ne strinja.

Orbanova stranka Fidesz je v Evropskem parlamentu članica nedavno ustanovljene politične skupine Domoljubi za Evropo, potem ko je leta 2021, ko ji je grozila izključitev iz Evropske ljudske stranke (EPP), izstopila iz te evropske politične družine. (zur)

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta