Med obtoženimi tudi edini preživeli napadalec

09.09.2021 06:30
Šest let po najhujšem terorističnem napadu v Franciji se je v Parizu začelo devetmesečno sojenje 20 obtoženim, ki jih je usmerjala Islamska država, tudi Salehu Abdeslamu, pričalo pa bo več sto prič
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
French Gendarmes and police secure outside the temporary courtroom set up at the Paris courthouse on the Ile de la Cite before the start of the trial of the Paris' November 2015 attacks, in Paris, France, September 8, 2021. Twenty defendants stand trial over Paris' November 2015 attacks from September 8, 2021 to May 25, 2022, with nearly 1,800 civil parties, more than 300 lawyers, hundreds of journalists and large-scale security challenges. REUTERS/Gonzalo Fuentes (foto: Gonzalo Fuentes)
Gonzalo Fuentes

Šest let po terorističnih napadih, ki so 13. novembra pretresli Francijo, se je včeraj v Parizu začel sodni proces proti 20 obtoženim. Tako z vsebinskega kot organizacijskega vidika sojenje, ki naj bi trajalo devet mesecev, tudi v luči pandemije covida-19 in še vedno prisotnih terorističnih groženj, predstavlja poseben izziv. Med obtoženimi je tudi edini preživeli napadalec Salah Abdeslam. Ta je včeraj na zatožni klopi zatrdil, da zanj "ni drugega boga kot Alah".

Francija je bila 13. novembra 2015 priča najbolj krvavim napadom od druge svetovne vojne. Državo, ki si še ni opomogla po januarskih napadih na satirični tednik Charlie Hebdo, so v enem večeru v Parizu pretresli pokol v koncertni dvorani Bataclan, kjer je umrlo 90 ljudi, samomorilski napad na stadionu v predmestju prestolnice in streljanje na obiskovalce barov in restavracij v vzhodnem delu mesta. Umrlo je kar 130 ljudi, med njimi sedem napadalcev, še 350 je bilo poškodovanih.

Šest let pozneje se je zdaj dogajanje preselilo v sodno dvorano, predvidoma vse do 25. maja 2022. Pod strogimi varnostnimi ukrepi bo posebno sodišče v Parizu, pristojno za kazniva dejanja s področja terorizma, sodilo 20 obtoženim, ki jih je usmerjala skrajna skupina Islamska država.

Na vprašanje glede identitete v začetku postopka je Abdeslam včeraj dejal, da želi poudariti, da "ni drugega boga kot Alah in Mohamed je njegov glasnik". Glede svojega poklica je dejal, da se je odpovedal vsem poklicem, da bi postal borec za Islamsko državo. Štirinajst obtožencev bo sicer prisotnih na sojenju, šesterici preostalih pa bodo sodili v odsotnosti. Večina je obtožena, da so pomagali in podpirali priprave na napad. Dvanajstim grozi dosmrtni zapor.

Sodni proces presega običajne okvire tako po številu zasebnih tožnikov - teh je skoraj 1800 -, čustvenem naboju in trajanju. Kar dve leti sta bili potrebni za priprave in izgradnjo posebne obravnavne dvorane znotraj pariške sodne palače. Na voljo je 550 sedišč, po vsej dvorani so razporejeni zasloni za prenos dogajanja.

Prva dneva sojenja sta predvidena zgolj za poimensko navedbo vseh zasebnih tožnikov, šele tretji dan bo sodišče vsebinsko širše predstavilo obtožbe. Vabljenih je skupaj okoli 1800 prič, med drugim tudi preiskovalci iz Francije in Belgije. Kajti marca 2016 je podoben teroristični napad s pariškimi dogodki povezane teroristične celice s 35 smrtnimi žrtvami, tri med napadalci, pretresel še Bruselj. V Parizu bo pričal tudi tedanji francoski predsednik Francois Hollande. Sodelovalo bo še okoli tristo odvetnikov. Med koncem septembra in oktobra bo na procesu predvidoma pričalo približno 300 preživelih napadov in bližnjih preminulih žrtev. (sta)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta