Medtem ko bo AstraZeneca tudi v drugem četrtletju dobavila manj, bodo Madžare cepili tudi s kitajskim cepivom

STA, VČ
23.02.2021 20:15
AstraZeneca bo v drugem četrtletju dostavila manj kot polovico naročenega cepiva. Kaj to pomeni za načrte o 70-odstotni precepljenosti v EU do poletja
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
AstraZeneca že v prvem četrtletju ni izpolnila pričakovane kvote cepiv.
Reuters

Britansko-švedska družba AstraZeneca pričakuje, da bo v drugem četrtletju Evropski uniji dostavila manj kot polovico naročenega cepiva proti covidu-19. EU naj bi AstraZeneca tako v drugem četrtletju leta 2021 dostavila manj kot 90 milijonov odmerkov cepiva.

Glede na pogodbo med EU in družbo bi morala povezava dobiti v drugem četrtletju 180 milijonov odmerkov.

AstraZeneca že v prvem četrtletju ni izpolnila pričakovane kvote cepiv, s tem pa se Evropska unija oddaljuje od svojih ciljev, da bo do poletja cepljenih 70 odstotkov odraslih.

"Ker trdo delamo na tem, da okrepimo produktivnost evropske dobavne verige, in vse na tem, da izkoristimo globalno dostavno verigo, upamo, da bodo dostave bližje dogovoru o vnaprejšnjem nakupu," je v odzivu povedal tiskovni predstavnik AstraZenece.

Evropska komisija, ki v imenu članic koordinira pogovore s proizvajalci, se na nove številke ni želela odzvati.

Predstavnik EU je za Reuters potrdil, da je AstraZeneca nameravala v prvem četrtletju dostaviti 40 milijonov odmerkov, EU pa je pričakovala 90 milijonov odmerkov.

Takrat so v družbi krivdo pripisali težavam v proizvodnji. Skupno bi tako AstraZeneca do konca junija priskrbela okoli 130 milijonov odmerkov cepiva, kar je precej manj od dogovorjenih 300 milijonov.

EU se sooča z zamudami tudi pri dobavi cepiv proti covidu-19 podjetij Pfizer in Moderna. 

Medtem pa Madžarska kot prva članica Evropske unije že v sredo začne množično cepljenje proti covidu-19 s cepivom kitajskega proizvajalca Sinopharm, ki sicer nima dovoljenja Evropske agencije za zdravila (Ema) za uporabo v EU.

Madžari še s petim cepivom

Na Madžarskem že zdaj ob treh v EU potrjenih cepivih - Pfizer/BioNTech, Moderna in AstraZeneca - uporabljajo tudi rusko cepivo Sputnik V, ki prav tako v EU še ni odobreno.

Vlada premierja Viktorja Orbana je januarja sporočila, da je s Sinopharmom dosegla dogovor o nabavi pet milijonov odmerkov cepiva. Prvih 550.000 odmerkov je v Budimpešto prispelo prejšnji teden.

"V naslednjih nekaj dneh lahko zahvaljujoč kitajskemu cepivu naredimo velik korak naprej pri cepljenju," je dejal vodja vladne delovne skupine za cepljenje Istvan Gyorgy.

Do konca tega tedna naj bi po njegovih besedah število cepljenih proti covidu-19 na Madžarskem preseglo 800.000. V naslednjih nekaj dneh naj bi prvi odmerek kitajskega cepiva prejelo 275.000 starejših bolnikov, s cepivom AstraZenece naj bi cepili 41.000 ljudi, mlajših od 60 let, ki imajo kronične bolezni. Še nadaljnjih 52.000 starejših pa naj bi prejelo cepivo Pfizerja, je napovedal.

Doslej je na Madžarskem prvi odmerek cepiva prejelo 457.000 ljudi, z dvema odmerkoma so jih cepili 206.000.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta