Medvladni odbor: Vsak četrti Zemljan že čuti konkretne posledice spremenjenega podnebja

Andreja Kutin Andreja Kutin
28.02.2022 12:14

Novo poročilo mednarodnega znanstvenega odbora o podnebnih spremembah opozarja, da poti nazaj ni, kapacitete za obnovo planeta so omejene in mi jih presegamo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Medvladni odbor za podnebne spremembe (IPCC), ki združuje 675 znanstvenikov iz 67 držav, v prelomnem in zaskrbljujočem poročilu svari, da je človeštvo zapravilo že preveč časa. Spremenjeno podnebje je realnost tukaj in sedaj, dejstva so jasna, vremenski šoki pa pretresajo ves svet.

Antonio Guterres, generalni sekretar Združenih narodov: "Videl sem mnogo znanstvenih poročil, ampak takega še ne. Današnje poročilo IPCC je atlas človeškega trpljenja in primer spodletelega podnebnega vodstva. Skoraj polovica človeštva živi v nevarnem okolju že sedaj, mnogi ekosistemi so na točki brez vrnitve že danes. Dejstva so nesporna, odsotnost ukrepanja in vodenja je kriminal, največji onesnaževalci sveta so krivi napada na naš dom. Izpusti ogljikovega dioksida so se v zadnjem desetletju za 13 odstotkov povečali, namesto da bi se zmanjšali. Današnje poročilo prinaša dve temeljni resnici - premog in fosilna goriva dušijo človeštvo, države morajo prenehati financirati premog. Ljudje vidijo skozi zadimljena okna. Trenutni dogodki kažejo, da smo ranljivi za geopolitične šoke, in sedaj je čas za energetsko tranzicijo, fosilna goriva so slepa ulica za človeštvo."

Odlašanje pomeni smrt, je govor ob objavi poročila zaključil Guterres.

John Kerry, posebni predsedniški odposlanec ZDA za podnebje, meni enako - poročilo je "grozljiva slika vplivov, ki se že pojavljajo zaradi toplejšega sveta, in strašnih tveganj za naš planet, če še naprej ignoriramo znanost. Videli smo vse več ekstremnih dogodkov, ki jih povzroča podnebje, in škodo, ki ostane – izgubljena življenja in uničena sredstva za preživetje. Vprašanje na tem mestu ni, ali se lahko v celoti izognemo krizi, ampak ali se lahko izognemo najhujšim posledicam."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta