Migrantska kriza: O Belorusiji tudi v ZDA

ZUR
10.11.2021 20:19

Evropska unija in Združene države Amerike napovedujejo nove sankcije proti režimu Aleksandra Lukašenka

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ursula von der Leyen in Joe Biden sta se letos sestala že petkrat. Foto: Twitter

Twitter

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je po srečanju z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom v Beli hiši dejala, da sta se pogovarjala predvsem o perečih mednarodnih temah na čelu s pandemijo covida-19 in Belorusijo, ter napovedala nove sankcije proti Minsku. To je bilo njuno že drugo srečanje v nekaj dneh po tistem na podnebni konferenci COP26 v Glasgowu.

Srečanje z Bidnom je von der Leynova označila kot zelo produktivno. Po njunem doslej že petem srečanju v petih mesecih je dejala, da je položaj na meji med Belorusijo in Poljsko izziv za celotno Evropsko unijo. Poudarila je, da ne gre za migracijsko krizo, ampak za poskus avtoritarnega režima, da destabilizira demokratično sosedo, kar pa mu ne bo uspelo. EU bo, kot je napovedala, prihodnji teden razširila sankcije proti Belorusiji, ne le proti predstavnikom režima, ampak tudi proti organizacijam. ZDA pa pripravljajo sankcije, ki bodo veljale od decembra. "Naše demokracije moramo zaščititi pred tovrstnimi ciničnimi geopolitičnimi pritiski," je dejala in ob tem dodala, da razmišljajo o možnosti uvedbe sankcij proti letalskim družbam, ki pomagajo pri tihotapljenju ljudi v Belorusijo in potem na mejo z EU. Dodala je, da razmišljajo tudi o sankcijah proti državam, ki so del "umazanih" aktivnosti Belorusije, in so v stiku z državami, od koder migranti prihajajo. Na vprašanja o vlogi Rusije pri tej krizi pa ni odgovorila. EU režim beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka obtožuje, da namenoma sprejema migrante, da jih potem pošlje na mejo s Poljsko in baltskimi državami. Šlo naj bi za maščevanje zaradi sankcij po zatiranju beloruske opozicije.

Von der Leynova in Biden, ki je po srečanju odpotoval v Delaware na pogreb nekdanje guvernerke Ruth Ann Minner, sta ponovno izrazila popolno podporo ozemeljski celovitosti Ukrajine. Glede Irske po brexitu pa je von der Leynova poudarila, da se je pomembno držati dogovorjenega. Sogovornika sta se dotaknila tudi pandemije in poudarila, da je cilj cepljenje 70 odstotkov svetovnega prebivalstva v prihodnjem letu. "Moramo biti zelo pozorni, da se to ne spremeni v pandemijo tistih, ki niso cepljeni," je dejala.

Odnosi med EU in ZDA so se sicer po januarski menjavi v Beli hiši zelo otoplili, nedavno so dosegli dogovor v sporu glede ameriških carin na uvoz jekla in aluminija iz unije. Spor med EU in ZDA je izbruhnil, potem ko je tedanji ameriški predsednik Donald Trump junija 2018 uvedel 25-odstotno carino na jeklo in desetodstotno carino na aluminij iz več držav, tudi članic EU. Unija je v odgovor napovedala carine na uvoz tobaka, koruze, riža in drugih dobrin iz ZDA.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta