Milanović razburja z izjavami: Avstrijske ukrepe primerjal s fašističnimi, PCT-potrdila so maltretiranje

Va, STA
18.11.2021 11:17
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Zoran Milanović

EPA

"V Avstriji je danes prepovedano necepljenim, da bi zapustili domove. Je to znanost ali so to metode, ki spominjajo na 30. leta 20. stoletja?" je po obisku pri papežu Frančišku v Vatikanu v začetku tedna izjavil predsednik Hrvaške Zoran Milanović.

Zaradi hitrega naraščanja števila okužb so v Avstriji v ponedeljek zaprli javno življenje za ljudi, ki niso cepljeni oziroma niso preboleli covida-19. Domove lahko zapustijo le za nakup živil, obisk pri zdravniku ali odhod na delovno mesto. 

"Primerjava ukrepov v boju proti pandemiji covida-19 s fašizmom je nesprejemljiva. Naša odgovornost je zaščititi ljudi v Avstriji. To odgovornost tudi izpolnjujemo," so se odzvali na avstrijskem zunanjem ministrstvu in v sredo na pogovor poklicali hrvaškega veleposlanika na Dunaju Danijela Glunčića.  

Državni sekretar na avstrijskem zunanjem ministrstvu Peter Launsky-Tieffenthal je potrdil, da so hrvaškemu veleposlaniku v Avstriji prenesli začudenje nad Milanovićevimi izjavami. Glunčić je za hrvaško tiskovno agencijo Hina potrdil, da so ga pozvali na avstrijsko zunanje ministrstvo, pogovorov pa ni želel komentirati.

Zoran Milanović s svojimi izjavami razburja tudi doma. S tem pa se zaostruje tudi odnos Milanovića in hrvaškega premierja Andreja Plenkovića. Milanović je dokazovanje pogoja PCT na Hrvaškem razglasil za neumnost, zato se že omenja, ali bi se to lahko končalo z ustavno obtožbo predsednika. Da bi to bila še nikoli videna, a zanimiva situacija, je komentiral Plenković, ko je dal vedeti, da vlada išče način, kako sankcionirati predsednikove izjave.

Po besedah Milanovića zaposlenih v njegovem uradu ne "maltretirajo" s covid potrdili.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta