Milton nad Florido: Oblasti rotijo prebivalce, naj se ne zanašajo, da bo orkan oslabel. Kaj pravi Slovenka, ki tam živi?

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
09.10.2024 18:15

Oblasti šest milijonov prebivalcev osrednjega dela Floride pozivajo k evakuaciji. Medtem je predsedniški kandidat Donald Trump razkuril svojo protikandidatko Kamalo Harris

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Orkan Milton, ki se iz Mehiškega zaliva približuje Floridi, se je v torek okrepil v najvišjo, peto stopnjo, ko je veter dosegel 270 kilometrov na uro. Zahodno obalo Floride naj bi dosegel jutri zjutraj po srednjeevropskem času kot orkan nižje, tretje stopnje.

Slovenka Mojca Estes, ki živi v okolici Orlanda, je dejala, da pri njih ni tako hudo kot v Tampi in da evakuacija ne bo potrebna. "Prihajajo pa v Orlando ljudje z obale. So pa zaprti, recimo, zabaviščni parki, večina ljudi dela od doma, zaprtih je večina šol. Odprle naj bi se v ponedeljek. Trgovine so sicer prazne, ampak ves čas polnijo police z najnujnejšimi živili," je dejala. Dodala je, da panike večinoma ni, saj so ljudje dobro pripravljeni na neurje in vedo, kako reagirati. Kakšna je škoda, bo znano v kasnejših dneh, je še povedala.

Večer

Večina prebivalcev ogroženih območij osrednjega dela Floride upošteva pozive oblasti k evakuaciji in kolone na avtocestah so bile v torek skoraj nepremične, poleg tega je več kot 1200 črpalkam zmanjkalo bencina. Bela hiša je sporočila, da je na Milton pripravljena. Predsednik ZDA Joe Biden je za Florido razglasil izredne razmere. Zvezna agencija za posredovanje v izrednih razmerah (Fema) je tja napotila uslužbence, v petih centrih je pripravljenih 20 milijonov obrokov hrane in 40 milijonov litrov pitne vode, zvezna vlada je poslala tudi 1500 vojakov in 300 reševalnih vozil. Vlada se namerava boriti tudi proti dezinformacijam in je na platformi Reddit odprla stran s točnimi informacijami o dostopu do pomoči. Biden je zavoljo orkana odpovedal udeležbo na srečanju kontaktne skupine za Ukrajino, ki bi moralo biti v soboto v ameriškem oporišču v nemškem Ramsteinu. Srečanje so zato že preložili. 

Demokratska predsedniška kandidatka Kamala Harris pa je v intervjuju za televizijo ABC ostro kritizirala republikanskega rivala Donalda Trumpa, češ da laže, da zvezna vlada ne pomaga ljudem po uničujočem orkanu Helene, ker da so tam njegovi volivci, in da sploh nima denarja, ker da ga je porabila za nezakonite priseljence. Toda Washington je doslej za pomoč prizadetim v šestih zveznih državah poslal za več sto milijonov dolarjev nujne pomoči. "Ljudje so izčrpani od njegovih laži in sebičnosti, od poskusov, da nas razdeli. Za številne je bila kaplja čez rob njegovo spodbujanje k napadu na kongres 6. januarja 2021," je dodala. Njena kampanja je zaradi tega objavila nov politični oglas, v katerem svetovalka za nacionalno varnost nekdanjega podpredsednika ZDA Mika Pencea Olivia Troye in nekdanji pravnik v Trumpovem ministrstvu za domovinsko varnost Kevin Carroll opisujeta, kako je skušal blokirati pomoč za Kalifornijo, ker je tam leta 2016 izgubil volitve.

Ko bo Milton dosegel obalo, se bo nekoliko unesel, vendar bo vseeno zagotovo povzročil veliko uničenje na območjih, ki so še opustošena po divjanju orkana Helene, vseh razbitin pa še niso uspeli umakniti. Obvezna evakuacija velja za pet floridskih okrožij s šestimi milijoni prebivalcev, ki jih oblasti rotijo, naj ne računajo, da se bo orkan umiril. Pričakujejo 46 centimetrov dežja, pet metrov visoke valove plime in veter s sunki od 180 do 210 kilometrov na uro.

Orkan naj bi obalo Floride dosegel v bližini mest Tampa in Sarasota. Letalske družbe so v torek odpovedale 700 poletov, danes še okrog 1500, med orkanom se bo promet povsem ustavil. 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta