Mlada Hrvatica, ki se je v Siriji pridružila Islamski državi, ne želi domov, spremenila si je ime

M.R.
19.11.2019 09:50
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ženske v enem izmed begunskih taborišč
Reuters

Hrvatica Dora Ilić, ki je pred leti odšla v Sirijo, kjer se je pridružila pripadnikom teroristične organizacije Islamska država (IS), se ne želi vrniti v domovino in si je zaradi tega tudi spremenila ime. S hčerko se nahajata v taborišču Al Hol, poroča hrvaški časopis Slobodna Dalmacija. 
"Kar se tiče sestre (tako se ženske v taborišču medsebojno naslavljajo, op. a.), ne vem natančno, kaj je njen cilj, po vsemu, kar vidim, pa mislim, da od tam ne želi oditi nikamor. Želi si novo državo," je za Slobodno Dalmacijo povedala državljanka BiH, ki se prav tako nahaja v Al Holu in jo je doletela podobna usoda kot Bilićevo. Dodala je, da Bilićeva v kampu masira ženske, saj je po poklicu fizioterapevtka. 
Hkrati naj bi prekinila stike z drugimi ženskami z Balkana in naj bi se večinoma družila s Sirkami. Z njo bi morala biti tudi med pet in šest let stara hčerka, ki jo je dobila v zakonu s Senadom Avdićem Čađom. Slobodna Dalmacija je že prej poročala, da naj bi se z njim spoznala, ko je zaključila šolanje v Londonu in končala v vahabitski skupnosti v Gornji Maoči pri Brčkem. Kmalu za tem sta se poročila in pred sedmimi leti prek Sandžaka in Turčije odšla v Sirijo. Avdić je leta 2014 umrl med bombardiranjem Rake, samooklicane prestolnice Islamske države. 

V IS pet žensk in dva moška s hrvaškim potnim listom

​Sicer pa Dora Bilić ni edina hrvaška državljanka, ki je končala v kalifatu. Varnostno-obveščevalna služba (SOA) je v poročilu za lansko leto zapisala, da je v Islamski državi bivalo skupaj sedem ljudi s hrvaškim potnim listom, od tega dva moška in pet žensk. 
Poročilo je bilo objavljeno junija letos, v njem pa niso navedena imena hrvaških državljanov. Piše le, da sta oba moška umrla v spopadih na strani IS in da se nekatere ženske nahajajo v taboriščih pod nadzorom kurdsko-arabskih sil SDF v Siriji. 
Al Hol je taborišče na severovzhodu države, v katerem je več kot 70.000 ljudi. Sirci in Iračani predstavljajo veliko večino, okoli 15 odstotkov pa je državljanov drugih držav. V enem izmed poročil človekoljubnih organizacij so zapisali, da naj bi prihajali iz kar 62 držav. Po podatkih Združenih narodov naj bi bili kar dve tretjini vseh beguncev v taborišču mlajših od 18 let. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta