Mladoletni množični morilec iz Beograda krivdo zvrnil na mater: "Od mene je vselej zahtevala, da sem najboljši"

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
08.10.2024 18:45

Fant se je leto in pol po grozljivem masakru v sodni dvorani prvič srečal s straši, ki pa jim ni namenil niti pogleda. Sorodniki žrtev strti in v joku zapuščali beograjsko posebno sodišče, kjer je proces zaprt za javnost

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Portreti ubitih v strelskem pohodu 3. maja lani na oknu OŠ Vladislava Ribnikarja v Beogradu.
Robert Balen

Na specialnem sodišču v Beogradu se je danes s tretjim narokom nadaljevalo sojenje staršem množičnega morilca, mladoletnega K.K., ki je lani 3. maja v svoji Osnovni šoli Vladislava Ribnikarja v središču Beograda v grozljivem strelskem pohodu hladnokrvno ubil deset ljudi: osem sošolk in sošolca ter varnostnika. Še šest oseb je ranil. 

Ker je bil storilec v času zločina star šele trinajst let, mu v Srbiji sploh ne morejo soditi za kaznivo dejanje, saj pred 14. rojstnim dnem še ni kazensko odgovoren. Sta se pa na obtožni klopi znašla starša. Očeta Vladimirja K. tožilstvo bremeni hudega ogrožanja javne varnosti, zaradi česar mu grozi 12 let zapora, mater Miljano K. pa za nedovoljeno posest orožja in streliva, za kar bi lahko v zaporu preživela dve leti in pol. Očetu očitajo, da orožja, za katerega je sicer imel dovoljenje, ni ustrezno zavaroval, otroka pa je tudi vodil na strelišče in ga učil streljati. Pri materi pa navajajo, da so na enem od tulcev v šoli našli njen DNK, hkrati je sin njeno gumico za lase uporabil pri izdelavi molotovke, ki jo je imel s seboj ob krvavem napadu.   

Tudi v sodni dvorani je bil v družbi psihiatra

Mladoletnika so na pričanje v sodno dvorano malo pred deveto uro dopoldne prepeljali iz psihiatrične bolnišnice, kjer je že ves čas od prijetja, v rešilnem avtomobilu, je poročala televizija Al Džazira, in v spremstvu policijskih vozil. Bil je oblečen v črno opravo, na nosu je imel temna sočna očala. Ves čas, tudi v sodni dvorani, je bil v družbi psihiatra. Kot poročajo beograjski dnevniki s sicer za javnost zaprtega sojenja so bili varnostni ukrepi izjemno strogi. V sodni dvorani so bila tako postavljena tudi neprebojna stekla. Za enim je bil otroški masovni morilec, za drugim njegova starša, za tretjim pa starši pobitih otrok. Srbski mediji so poročali o pretresljivih prizorih, ko so starši žrtev prihajali na sodišče.

Po prihodu na sodišče je mladoletnik takoj pristal, da priča zoper lastne starše, ki jim menda ves čas pričanja ni namenil niti pogleda. Poročajo, da je nato odgovarjal na vprašanja sodnika, tožilstva, odvetnikov tudi sorodnikov žrtev. Dnevnik Telegraf je prenesel tole njegovo izjavo: "Počutil sem se zavrnjenega s strani drugih otrok in zato sem jih ubil. Ko sem tisti dan v šolo prinesel orožje, še nisem bil trdno prepričan, ali bom res streljal." Dnevnik Blic pa je napisal tole: "Mama je od mene vselej zahtevala, da sem najboljši. Če mi ni uspelo, se je name jezila in vpila. Njeno obnašanje je vplivalo na to, kar sem storil. A če ne bi imel očetove pištole, tega ne bi naredil." Ko se je z vprašanjem nanj obrnila mati Andrije Čikića, ene od njegovih žrtev, mu je postalo slabo in je moral sesti. 

Straši žrtev so pretreseni in v solzah zapuščali stavbo sodišča, ko se je razparava popoldne po trinajsti uri končala. Kot poročajo, so nekateri med njimi že vmes morali oditi ven, da so zajeli zrak. Med njimi je bil tudi dečkov odvetnik Marko Janković, ki je zbranim novinarjem povedal, da je sodnik odredil odmor med tem, ko njegov varovanec dajal izjavo.

Sojenje in pričanje K.K. naj bi se nadaljevala 17. oktobra. 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta