Mobilniki ruskih rezervistov navlekli ukrajinske rakete, ki so priletele minuto čez polnoč v novem letu

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
04.01.2023 19:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Moža opazujeta odstranjevanje ruševin po raketnem napadu v Makijivki. 
Alexander Ermochenko

Napad ukrajinske vojske na ruske sile v mestu Makijivka na vzhodu Ukrajine na silvestrsko noč je omogočila uporaba prenosnih telefonov vojakov, je včeraj sporočilo obrambno ministrstvo v Moskvi, poroča slovenska tiskovna agencija STA. Ob tem je ministrstvo napovedalo ukrepanje proti odgovornim ter hkrati zvišalo začetne navedbe o 63 smrtnih žrtvah na 89 padlih vojakov.

Ukrajina medtem še zmeraj govori o okoli 400 smrtnih žrtvah, še 330 naj bi bilo ranjenih. V vsakem primeru gre za največje število ubitih v rusko-ukrajinski vojni v enem samem dogodku od njenega začetka 24. februarja lani.

Bil je raketni napad

Da posebna komisija preiskuje, kaj se je zgodilo v Makijivki pri Donecku, je v videu sporočil ruski general podpolkovnik Sergej Sevrjukov. Po njegovih besedah je že jasno, da je bila glavni razlog množična uporaba mobilnih telefonov, in to kljub prepovedi: "Prav to je omogočilo sovražniku, da je lociral in določil koordinate lokacije vojaškega osebja za raketni napad." Medtem je Ukrajina že prevzela odgovornost za napad. Med ubitimi naj bi prevladovali rezervisti, ki so bili vpoklicani v okviru lanske jesenske delne mobilizacije. Poslopje, kjer so se zadrževali vojaki in naj bi bilo nekoč dom za učence neke poklicne šole, so minuto čez polnoč na prvi dan novega leta po navedbah Moskve zadele štiri rakete ameriškega sistema Himars, dva izstrelka pa naj bi bila protiraketna obramba sestrelila.

Napad je na družbenih omrežjih pri ruskih uporabnikih, ki redno poročajo o dogajanju na fronti, sprožil kopico obsodb poveljnikov ruske vojske, ki da nosijo odgovornost za tako številne smrti. Žrtev naj bi bilo več tudi zato, ker naj bi bilo poleg poslopja skladišče streliva, ki je ob napadu eksplodiralo, in tudi to naj bi bila še ena od napak poveljujočih. Na posnetkih, ki krožijo po spletu, je videti popolnoma porušeno poslopje in trupla, ki ležijo pod ruševinami, zaradi česar mnogi dvomijo o ruskem uradnem številu žrtev.

Še posebej je napad v Makijivki v okupiranem Donbasu odmeval v regiji Samara, od koder naj bi bilo kar nekaj od padlih vojakov. V mestu Samara so včeraj pripravili slovesnost za preminule. Udeležilo se je je okoli 500 ljudi, zaznamovali pa so jo pozivi k zaostrovanju vojne proti Ukrajini.

Da so med mrtvimi vojaki številni iz regije Samara, je za lokalne medije potrdil tamkajšnji guverner Dmitrij Azarov. H kaznovanju odgovornih za napad pa je prek družbenih omrežij pozval Mihail Matvejev, poslanec komunistov, ki v ruski dumi zastopa Samaro. Azarov se je včeraj srečal s predstavniki obrambnega ministrstva in potrdil, da so ranjence prepeljali v ruski Rostov, še navajajo lokalni mediji. Medtem je rusko obrambno ministrstvo včeraj, prvič po septembru, dalo javno izjavo o smrti vojakov na bojiščih v Ukrajini. Minister Sergej Šojgu je javno dejal, da je število ubitih ruskih vojakov od začetka invazije 5937. No, ukrajinski generalštab je včeraj objavil skoraj dvajsetkrat večje število: padlih ruskih vojakov v Ukrajini naj bi bilo do včeraj že 108.910.

Izčrpavanje Ukrajine

Da Rusija načrtuje dolgotrajno kampanjo napadov z iranskimi brezpilotnimi letali, s katero bi izčrpala "Ukrajino, naše ljudi, našo zračno obrambo, našo energijo", je v torek zvečer dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ukrajina mora narediti in bo naredila vse, je poudaril Zelenski, da bo "ta cilj teroristov tako kot ostali propadel", poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Ameriški časnik New York Times je tako včeraj o tem pisal, da naj bi sicer Ukrajina čez novoletni konec tedna sestrelila vseh 80 dronov, ki jih je nad državo poslala ruska vojska. Vendar časnik opozarja, da taki uspehi verjetno ne bodo trajni, če drugače ne, pa z vidika stroškov. Sestrelitev takega drona šahed iranske izdelave namreč stane kar sedemkrat več kot njegova nabava in izstrelitev. Dodajajo še, da naj bi bila Rusija od septembra lani nad ključno civilno infrastrukturo ukrajinskih mest poslala skupaj že okoli 600 brezpilotnikov.

Tako imenovani droni kamikaze se navpično spustijo na cilj in eksplodirajo. Razmeroma počasna iranska brezpilotna letala so lahka tarča za vse bolj z zahodnimi sredstvi izpopolnjeno ukrajinsko zračno obrambo. Toda veliko število uporabljenih brezpilotnih letal in stalen nadzor zračnega prostora sta za ukrajinsko zračno obrambo vse večji izziv.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta