Moskva: Pri reševanju konflikta v Ukrajini ne bo prišlo do nikakršnega napredka, dokler Kijev ...

STA, M.R.
13.12.2022 15:17

Ruske oblasti so opozorile, da ne bo prišlo do nikakršnega napredka pri reševanju konflikta v Ukrajini, dokler Kijev ne bo priznal štirih ukrajinskih regij kot ruskih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ukrajinski vojaki v regiji Doneck.
Reuters

"Ukrajinska stran mora upoštevati novo realnost, ki se je razvila na terenu. Te razmere kažejo, da ima Rusija nova ozemlja," je na novinarski konferenci povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in dodal, da bo brez upoštevanja teh dejstev vsakršen napredek nemogoč.

Moskva namreč trdi, da si je septembra letos po sicer mednarodno nepriznanih referendumih priključila štiri ukrajinske regije - Doneck, Lugansk, Zaporožje in Herson -, čeprav jih ne nadzoruje v celoti. Novembra se je Moskva tudi umaknila iz mesta Herson, vendar še naprej nadzoruje večino istoimenske regije.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v ponedeljek v nagovoru skupine G7 pozval Rusijo, naj dokaže, da se je sposobna odpovedati agresiji, in naj začne umikati vojake iz Ukrajine še ta božič. Peskov je ta predlog Zelenskega zavrnil.

Ukrajinski predsednik je pozval tudi k dodatnemu orožju in gospodarski pomoči Ukrajine, pri čemer pa je Peskov opozoril, da bodo te zahteve le prispevale k nadaljevanju spopadov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta