Muskova raketa bo kmalu nenadzorovano treščila na Luno

DR
29.01.2022 05:00

Raketa Falcon 9 naj bi v začetku marca po tavanju v vesolju treščila na temno stran meseca, a brez hujših posledic.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ena od raket Falcon 9 pred izstrelitvijo

Reuters

Raketa, ki jo je v vesolje izstrelilo podjetje za raziskovanje vesolja SpaceX, bo v kratkem trčila v Luno in eksplodirala. Raketo Falcon 9 je podjetje milijarderja Elona Muska v vesolje izstrelilo leta 2015, vendar po opravljeni nalogi njene rezerve goriva niso zadoščale za vrnitev na Zemljo, zato je sedem let potovala po vesolju. Astronom Jonathan McDowell je za televizijo BBC povedal, da bo to prvo nenadzorovano trčenje rakete z Luno, njegove posledice pa naj bi bile minimalne.

Raketa Falcon 9 je pred sedmimi leti, po koncu milijon in pol kilometrov dolgega popotovanja, v okviru katerega je v vesolje ponesla vremenski satelit, ostala v orbiti. Bila je del Muskovega programa za raziskovanje vesolja SpaceX, katerega cilj je v prihodnosti omogočiti komercialne prevoze ljudi na druge planete. Po letu 2015 je raketa pod vplivom različnih gravitacijskih sil Zemlje, Lune in Sonca nenehno spreminjala smer. Njeno letenje je bilo naravnost "kaotično", je povedal profesor McDowell iz Centra za astrofiziko Harvard in Smithsonian. Raketa je bila po njegovih besedah "mrtva" in prepuščena gravitacijskim zakonom. Pridružila se je na milijone drugim kosom vesoljskega odpada – ostankom odsluženih vesoljskih plovil in satelitov, ki so po koncu svojih odprav ostali v vesolju, ker niso imeli zadostnih rezerv goriva za vrnitev na Zemljo.

"V preteklih desetletjih smo povsem izgubili sled za okoli 50 objekti. Tako trčenje se je v preteklosti morda zgodilo že večkrat, vendar tega preprosto nismo opazili. To bo prvi potrjeni primer," je dejal profesor McDowell.

Trčenje in razpad rakete Falcon 9 sta opisala novinar Eric Berger na vesoljskem spletnem portalu Ars Technica in podatkovni analitik Bill Gray v svojem blogu. Trčenje naj bi se zgodilo 4. marca, raketa bo pri tem eksplodirala. "Pravzaprav gre za prazen štiritonski kovinski rezervoar, na katerega je pritrjen raketni motor. Če tak predmet zalučate v skalo s hitrostjo 8000 kilometrov na uro, se zanj zagotovo ne bo končalo dobro," je še pojasnil astronom McDowell in dodal, da bo po trčenju na Luninem površju nastal manjši krater. Bill Gray, ki s posebno programsko opremo sledi vesoljskim objektom v bližini Zemlje, pa meni, da je raketa 5. januarja letela zelo blizu Zemlje in da bo 4. marca najverjetneje trčila v zadnjo stran Lune, tako imenovano temno stran.

Profesor McDowell in drugi astronomi so leta 2009 izvedli eksperiment, v okviru katerega so povzročili strmoglavljenje podobno velike rakete na Luno. Po trčenju so s senzorji zbrali dokaze, da so lahko preučili krater, ki je nastal. To pomeni, da znanstveniki po zaslugi trčenja rakete Falcon 9 z Luno najverjetneje ne bodo izvedeli nič novega. Toda McDowell opozarja, da morda še ne občutimo posledic zaradi odpadkov, ki tavajo po vesolju in občasno trčijo, jih pa utegnemo v prihodnosti. "Če bodo na Luni obstajala mesta in razne postojanke, bomo hoteli vedeti, kaj vse tava po vesolju. Veliko lažje se bomo organizirali, če bomo poskrbeli, da v vesolju ne bo prevelikega prometa, kot če čakamo, da to postane težava."

In kaj se bo dogajalo od danes do 4. marca? Raketa bo prepuščena gravitacijskim zakonom še naprej tavala po vesolju, dokler ne bo treščila na Luno, s čimer bo njeno popotovanje za vedno končano.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta