Na Hrvaškem se tudi na evropskih volitvah obeta zmaga HDZ

STA, A.L.
05.06.2024 15:11

Po aprilskih parlamentarnih volitvah, na katerih je zmagala HDZ, bodo to druge letošnje volitve na Hrvaškem, konec leta jih čakajo še predsedniške.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hrvati bodo na volišča odšli v nedeljo, za 12 sedežev se poteguje 25 list.
Andrej Petelinšek

Na volitvah za Evropski parlament javnomnenjske ankete na Hrvaškem največ glasov napovedujejo vladajoči HDZ, ki bi lahko osvojila pet od 12 mandatov. Nosilec liste HDZ je premier in predsednik stranke Andrej Plenković, ki so ga tuji mediji omenjali tudi kot enega od možnih kandidatov za predsednika Evropske komisije.

Po aprilskih parlamentarnih volitvah, na katerih je zmagala HDZ, bodo to druge letošnje volitve na Hrvaškem, konec leta jih čakajo še predsedniške.

Hrvati bodo na volišča odšli v nedeljo, za 12 sedežev se poteguje 25 list. Boj bo potekal predvsem med sedmimi najmočnejšimi listami, preostalih 18 pa nima velikih možnosti za uvrstitev v Evropski parlament, je pokazala raziskava Startmetar Demoskop iz junija, ki jo je v torek povzel hrvaški tednik Nacional.

Startmetar Demoskop je neodvisna anketa, ki temelji na javnomnenjskih raziskavah v kombinaciji z dogajanjem na družbenih omrežjih. Po tej metodologiji so raziskavo delali tudi pred zadnjimi evropskimi volitvami in je edina natančno napovedala vseh pet volilnih list, ki so leta 2019 prišle v Evropski parlament.

HDZ v Evropskem parlamentu članica Evropske ljudske stranke

V Evropski parlament bo po ocenah Startmetra letos prišlo od štiri do šest hrvaških strank. Najmočnejša med njimi je desnosredinska HDZ s Plenkovićem na čelu, ki bi lahko osvojila pet mandatov, s tremi ji sledi lista največje opozicijske stranke, levosredinske SDP, katere nosilka je evropska poslanka Biljana Borzan.

Po en mandat naj bi dobili še levo-zelena stranka Zmoremo!, kjer so za nosilca liste izbrali Gordana Bosanca, in desno Domovinsko gibanje, kjer je nosilec liste predsednik stranke Ivan Penava. Možnosti, da prejmeta po en mandat, imata tudi skrajno desna stranka Zakon in pravica Mislava Kolakušića ter Istrski demokratski zbor (IDS) z evropskim poslancem Valterjem Flegom.

Ocene Startmetra so podobne rezultatom javnomnenjske raziskave CroElecto, ki so jo med 1041 vprašanimi izvedli konec maja.

HDZ je v Evropskem parlamentu članica desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP), iz katere prihaja predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Ta se poteguje za nov mandat na čelu komisije, tuji mediji pa so spomladi Plenkovića omenjali kot eno od možnih zamenjav zanjo, če ne bi imela dovolj podpore. Plenković je ta namigovanja zavrnil.

Čeprav je hrvaški premier nosilec liste svoje stranke na volitvah, nima namena oditi v Bruselj oziroma Strasbourg. Plenković je sicer v preteklosti že bil evropski poslanec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta