Na Nizozemskem glede na vzporedne volitve slavila skrajno desna stranka Geerta Wildersa

STA, A.L.
22.11.2023 21:52

Zmagovalka predčasnih parlamentarnih volitev na Nizozemskem je glede na izide vzporednih volitev skrajno desna stranka PVV Geerta Wildersa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nizozemska bo po 13 letih dobila novega predsednika vlade.
Reuters

Stranka je namreč po podatkih agencije za javnomnenjske raziskave Ipsos osvojila 35 sedežev in si s tem zagotovila udobno prednost nad drugouvrščeno koalicijo zelenih in laburistov Fransa Timmermansa.

Koalicija Timmermansa naj bi si zagotovila 26 sedežev v parlamentu. Desnosredinska Ljudska stranka za svobodo in demokracijo (VVD) naj bi osvojila 23 sedežev, stranka Nova družbena pogodba (NSC) pa 20, poročajo nizozemski mediji.

Nizozemska bo tako po 13 letih dobila novega predsednika vlade. Po preštetju vseh glasov pa se bodo začela pogajanja za oblikovanje koalicije.

V volilni kampanji so bili v ospredju priseljevanje, ki je botrovalo tudi padcu vlade Marka Rutteja, stanovanjska politika in vse višji življenjski stroški. Tokratne volitve so veljale za zelo nepredvidljive, saj je o tem, katere od 26 strank bodo zasedle skupno 150 sedežev v parlamentu, odločal precejšen delež neodločenih volivcev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta