Na srečanju voditeljev EU in držav jugovzhodne Evrope v Atenah tudi Zelenski

STA, M.R.
21.08.2023 21:06

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes prispel v Atene, kjer se bo udeležil neformalne večerje z voditelji EU, držav Zahodnega Balkana in okoliške regije, je sporočil urad grškega premierja Kiriakosa Micotakisa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Grška predsednica Katerina Sakelaropulu in Volodimir Zelenski
EPA

Dodali so, da s srečanjem obeležujejo 20. obletnico vrha v Solunu, kjer je EU potrdila evropsko perspektivo Zahodnega Balkana.

Poleg ukrajinskega predsednika in gostitelja Kiriakosa Micotakisa se bodo neformalne večerje udeležili tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsednik Evropskega sveta Charles Michel, predsedniki Srbije, Moldavije, Črne gore in Romunije, premierji Kosova, Severne Makedonije, Bolgarije in Hrvaške, ter predsednica sveta ministrov Bosne in Hercegovine.

"Na dnevnem redu je vse, kar lahko skupaj storimo za zaščito človeških življenj in svobode v našem skupnem evropskem domu. Vsak dan krepimo moč naše države in vojske ter naše sodelovanje s partnerji," je Volodimir Zelenski ob prihodu v grško prestolnico zapisal v sporočilu na Telegramu.

Von der Leyen pa je pred srečanjem na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, ponovno poudarila potrebo po hitrejšem približevanju držav Zahodnega Balkana k EU. "Vesela sem, da sem v Atenah, kjer bomo razpravljali o evropski perspektivi naših sosed in partnerjev na vzhodu in na Zahodnem Balkanu. Še naprej bomo odpravljali ovire med našimi regijami," je zapisala.

Predsednica Evropske komisije se je danes že sestala s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem. Razpravljala sta predvsem o infrastrukturnih projektih in strateškem sodelovanju na področju energetike. Vučić ob tem pričakuje, da bo posebni predstavnik EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslav Lajčak kmalu obiskal Srbijo.

Prav tako je Vučić naznanil, da se bo v torek sestal z Zelenskim, s katerim namerava spregovoriti o "dogajanju na Kosovu, priznavanju in nepriznavanju ozemeljske celovitosti ter drugih vprašanjih", poročajo srbski mediji.

Von der Leyen se je medtem pred večernim neformalnim srečanjem voditeljev sestala tudi s kosovskim premierjem Albinom Kurtijem. Pogovarjala sta se "o potrebi po zmanjšanju napetosti na severu Kosova, ponovni vključitvi v dialog, ki ga spodbuja EU, in izvajanju sporazumov o normalizaciji odnosov med Kosovom in Srbijo," je predsednica Evropske komisije zapisala na omrežju X.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta