Najbolj dovršen ilegalni predor

10.08.2020 08:30

V Arizoni so se že večkrat srečali s tihotapljenjem droge in ljudi iz Mehike v ZDA skozi predore, a zdaj so odkrili takšnega, ki jih je osupnil

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najbolj sofisticiran tihotapski predor v zgodovini ZDA
Ice/Handout

Ameriške oblasti poročajo, da je bil odkrit nedokončan predor, ki se razteza od Mehike do Arizone, velja pa za najbolj sofisticiranega v zgodovini ZDA. Tunel, namenjen tihotapljenju, poteka od soseske v mehiškem mestu San Luis Rio Colorado ob meji z ZDA kar 400 metrov v notranjost Arizone, kjer mu je do površja zmanjkalo le še nekaj metrov. Zgrajen je na območju, ki zaradi sestave tal ni najbolj primerno za izkopavanje tunelov. Vendar premore tudi prezračevalni sistem, vodovod, električno napeljavo in celo železniško progo. Zvezni uradniki, ki so o odkritju poročali, so izpostavili tudi, da je grajen z dodatnimi ojačitvami, ki preprečujejo sesutje tunela in zagotavljajo dodatno varnost.
"Predor je nekaj posebnega prav zaradi terena, ki je v mestu Yuma v Arizoni zelo trd in neprimeren za kopanje. Veliko je peska, zato se predori večinoma vdrejo. Dejstvo je torej, da so bili vsi uporabljeni materiali zelo dobro vgrajeni, da so uredili ustrezno prezračevanje in napeljavo za tekočo vodo, celo železniški sistem. Ima lepo izdelane stene, strop in tla ter električno napeljavo - in prav zaradi vsega naštetega je to zelo poseben predor, pri njegovi gradnji so se zelo potrudili," je povedal Angel Ortiz, asistent posebnega agenta, zadolženega za domovinsko varnost v Yumi. Arizonski oddelek za domovinsko varnost se najpogosteje ukvarja prav z imigracijami in carinjenjem. "Vse kaže, da je to najbolj dovršeno grajen predor v zgodovini ZDA, zagotovo pa najbolj sofisticiran, kar sem jih videl v svoji karieri," je po poročanju britanskega časnika Guardian dodal Carl E. Landrum, vršilec dolžnosti glavnega patruljnega agenta sektorja obmejne patrulje v Yumi.
Preiskava oddelka za domovinsko varnost se je začela konec julija, ko so začeli kopati okrog predora, potem ko so dobili prijavo, da je v bližini mejnega zidu udrtina. Že pred tem so se večkrat srečali s prijavami, da na tem območju ljudje prečkajo mejo skozi podzemne predore, in začeli so aktivneje preiskovati, je razložil Ortiz. Posebno kamero so spustili 7,6 metra globoko in z njeno pomočjo minuli teden odkrili podzemni predor, ki jih je osupnil. Predor meri v širino dober meter, visok je 1,2 metra. Preiskovalci sicer ne vedo natančno, čemu naj bi služil, prav tako nimajo podatka, kako dolgo je že izkopan, saj ne vedo, s kakšnim orodjem so ga izkopali in koliko časa je kopanje trajalo. Če so ga izkopali ročno, bi potrebovali več mesecev, da bi prišli tako daleč, je še pojasnil Ortiz. Če pa so za kopanje uporabljali stroje, bi kopanje trajalo potencialno samo nekaj tednov, torej ne tako dolgo, dodaja Ortiz.
Tihotapci že desetletja uporabljajo predore, da bi čez državno mejo pretihotapili droge in ljudi. Pred dvema letoma so oblasti v Yumi odkrile prav tako zelo dovršeno izdelan predor, namenjen tihotapljenju ljudi, ki je potekal od neke hiše v Mehiki do zapuščene restavracije s hitro prehrano v Arizoni, le 180 metrov severno od državne meje. Lastnika restavracije Ivana Lopeza so aretirali avgusta 2018, potem ko so v zadnjem delu njegovega poltovornjaka policisti našli več paketov metamfetamina, kokaina, heroina in fentanila. Ta aretacija je nato privedla do temeljite preiskave njegovega doma in zapuščenega lokala, v katerem so agenti našli skriti predor. Bil je dovolj velik, da so lahko skozenj prehajali ljudje in na ta način nezakonito prečkali mejo. Lopez je priznal, da so tunel uporabljali za tihotapljenje nedovoljenih snovi. Obsojen je bil na sedem let zapora. (zur)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta