Najvitkejši nebotičnik se dotika oblakov

DR
11.04.2022 15:28

Znamenito veduto Manhattna je obogatil nebotičnik, ki tako kot z višino navdušuje tudi s svojo vitkostjo in zgodovinsko pomembno lokacijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novi lepotec na newyorškem Manhattnu
CNN

V New Yorku so po devetih letih dokončali gradnjo najvitkejše stolpnice na svetu, ki zdaj skupaj z novim WTC-jem in Central Park Towerjem dominira na Manhattnu in zaokroža njegovo veduto. Steinway Tower, ki stoji na naslovu 111 West 57th Street, je visok 435 metrov, zanimivo pa je njegovo razmerje med višino in obsegom, 24:1, zaradi česar je po mnenju gradbincev najvitkejši nebotičnik na svetu. A ne samo to - s 435 metri višine je Steinway Tower tudi ena najvišjih zgradb na zahodni polobli, saj sta večji le dve zgradbi v New Yorku: 94-nadstropni poslovni nebotičnik One World Trade Center, visok 541 metrov, ki je nadomestil nekdanja dvojčka World Trade Centra, porušena v terorističnem napadu leta 2001, in stanovanjski nebotičnik Central Park Tower, ki meri v višino 472 metrov oziroma 98 nadstropij.

V Steinway Towerju je med drugim 60 stanovanj, ki se raztezajo po 84 nadstropjih in v sosednji, sto let stari, spomeniško zaščiteni stavbi Steinway Hall, čisto na vrhu pa je razkošni tripleks z razgledom na Centralni park. V teh dneh se prvi stanovalci že vseljujejo v svoja nova stanovanja, za katera so odšteli vrtoglave zneske - za garsonjero na primer od sedem milijonov evrov, za luksuzno stanovanje na vrhu nebotičnika pa od 60 milijonov evrov.

Stolpnico, ki jo označujejo za elegantno in hkrati dramatično, je zasnovalo newyorško arhitekturno podjetje SHoP Architects, gradila pa so ga podjetja JDS Development, Property Markets Group in Spruce Capital Partners. Gradnja se je začela leta 2013, ustvariti pa so želeli novo in drzno interpretacijo newyorške vedute ter se hkrati pokloniti zgodovinskim koreninam lokacije. Gregg Pasquarelli, direktor pri SHoP Architects, je stavbo označil za projekt izjemnih razsežnosti in epske veličine. Izjemno vitki nebotičniki, znani tudi kot svinčniki, so v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja postali značilni za Hongkong, sledila so mu tudi druga mesta, med njimi New York.

Po besedah arhitektov so želeli ustvariti nekaj novega, česar v mestu, ki nikoli ne spi, še ni: "Vsakršne vnaprejšnje predstave, ki jih je imela naša ekipa glede newyorških nebotičnikov, je zamenjala priložnost, da lahko storimo nekaj, kar še ni bilo narejeno," je za CNN povedal Pasquarelli. Dodal je, da so navdih za gradnjo črpali iz zlate dobe manhattanskih nebotičnikov in obdobja art deco. Pročelje stolpnice je delno zgrajeno tudi iz posebne vrste opek, ki v različni luči in z različnih zornih kotov dajejo iluzijo, da spreminjajo barvo in teksturo.

Izjemno visok in vitek nebotičnik je dodatek zgodovinsko pomembne stavbe Steinway Hall, zgrajene leta 1925 in znane kot nekdanji dom ameriško-nemškega proizvajalca ročno izdelanih klavirjev Steinway and Sons, v njej je tudi znamenita koncertna dvorana. Podjetje je ustanovil nemški imigrant Heinrich Engelhard Steinweg leta 1853 na Manhattnu in močno zaznamoval sosesko, nekdanje kulturno središče pa so zdaj preuredili v luksuzna stanovanja. Prvi nebotičnik na svetu je bil zgrajen v Chicagu leta 1885. Od takrat so v ZDA zgradili kar nekaj najvišjih nebotičnikov na svetu, New York oziroma njegovo okrožje Manhattan pa jih ima največ. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta